Woorden 'oriental' en 'negro' niet langer in Amerikaanse wetgeving

Het Capitool, Washington D.C. Beeld NoClip
Het Capitool, Washington D.C.Beeld NoClip

Het Congres mag de termen 'oriental' en 'negro' niet meer gebruiken in federale wetgeving. De Amerikaanse ambtenaren moeten voortaan modernere termen gebruiken, zo staat in een nieuwe wet die het Congres maandag heeft aangenomen. Alleen president Obama moet zijn handtekening nog zetten.

Fleur Schepers

In delen van oude federale wetten staan nog verouderde woorden, die nu gerelateerd worden aan discriminatie. Een 'negro' moet worden aangeduid als een 'African American', en een 'oriental' als een 'Asian American'.
Volgens Grace Meng, een vertegenwoordiger uit New York, "is het woord 'oriental' een verouderderde en denigrerende term". Voor Asian Americans refereert het woord 'oriental' aan een gevoel van exotisme en anders zijn.

In 2013 mocht het woord 'negro' ook niet meer altijd gebruikt worden. Het volkstellingbureau in Amerika besloot om deze term te weren nadat Afican Americans hierover klaagden. Maar 'black' wordt nog altijd steeds wel gebruikt.

Geschiedenis terminologie
In 1790 bestond de bevolking volgens het bureau alleen uit: 'blanke vrije mannen/vrouwen', 'slaven' en 'alle andere vrije mensen'. Jaren later, in 1850, waren er meer termen om de diversiteit aan te duiden, zoals 'black'. 'mulatto', en 'white'. 'Indianen' komen pas voor in 1860, net als 'Chinezen'.

De burgerrechtenbeweging in de VS tijdens de jaren zestig zorgde ervoor dat bepaalde termen niet meer werden gebruikt, zoals 'negro'. Oudere generaties doen dat vaak nog wel, omdat zij niet door hebben dat deze term als beledigend kan worden ervaren. Indianen werden vanaf de twintigste eeuw 'native americans' genoemd. Dit is tot op heden nog steeds een lastige term, omdat alle oorspronkelijke bewoners van Amerikaanse grond op een hoop worden gegooid met de 'indianen'.

Discriminatie
Deskundigen bevestigen dat 'negro' en 'oriental' historisch gezien gevoelige termen zijn. Deze aanduidingen kunnen stereotiepen versterken. Bovendien werden de deze termen niet door de betreffende groepen zelf bedacht, maar werden zij zo genoemd door de heersende klasse - in dit geval de blanken.

Voor African Americans is er nog steeds geen neutrale term, schrijft journalist Erin Aubry Kaplan van The Atlantic: 'Negro' is een minder confronterende term dan 'nigger', maar negro is zeker beladen. Amerikanen uit het zuiden, waar de slavernij was toegestaan, noemden vrije (zwarte) slaven zo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden