Woonsector voorspelt tegenspoed na 1 januari

Eigen Huis pleit ervoor om de verplichting een annuïteitenhypotheek af te sluiten uit te stellen tot 1 januari 2014. Beeld anp
Eigen Huis pleit ervoor om de verplichting een annuïteitenhypotheek af te sluiten uit te stellen tot 1 januari 2014.Beeld anp

Als de woningmarkt na 1 januari piepend en krakend tot stilstand komt, kunnen Haagse beleidsmakers niet verrast opkijken. Ze worden dezer dagen overladen met onheilstijdingen van makelaars, huizenbezitters en hypotheekverstrekkers.

'Een giftige cocktail' noemt Vereniging Eigen Huis de combinatie van maatregelen die in 2013 gaat gelden. Zo worden kopers die een nieuwe hypotheek afsluiten verplicht om die in maandelijkse termijnen, uitgesmeerd over dertig jaar, af te lossen. Alleen de rente van zo'n annuïteitenhypotheek is nog aftrekbaar van de belasting. Rente op spaar- en aflossingsvrije hypotheken niet meer.

Meer dynamiek
Omdat de annuïteitenhypotheek wordt afgelost en er steeds minder rente is om af te trekken, zijn huizenkopers duurder uit dan met andere hypotheekvormen. Dus wie toch van plan is te kopen, zal nú zijn slag slaan. Makelaarsvereniging NVM meldde 'iets meer dynamiek' op de huizenmarkt in oktober, maar komt pas later met cijfers. Makelaars voorzien dat de vraag al in de tweede helft van november stilvalt. Daarna rest te weinig tijd om een koopcontract en een hypotheek nog voor 1 januari rond te krijgen.

Nog een reden om er voor 1 januari bij te zijn, is dat kopers daarna minder kunnen lenen. Vanwege die duurdere hypotheek en de ingrepen in de koopkracht in 2013 wordt de maximale hypotheek tussen de 5 en de 10 procent lager, rekent de Hypotheekshop voor.

Verkopers
Maar verkopers, merkt Eigen Huis op, hebben een ander belang, tenminste wanneer ze vrezen dat ze hun huis met verlies moeten verkopen. Als het aan minister Blok van wonen ligt, is de rente op de restschuld die ze na 1 januari maken fiscaal aftrekbaar. Vijf jaar lang. Schuld van voor 1 januari is volledig voor eigen rekening. Volgens Eigen Huis is een op de zes koophuizen inmiddels minder waard dan de hypotheek die erop rust.

De lobby van huizenbezitters pleit er dan ook voor om de verplichting een annuïteitenhypotheek af te sluiten uit te stellen tot 1 januari 2014.

Nieuwkomers
Toch kan het ook zijn dat de voorspelde rampspoed uitblijft. Want de een zijn verlies, is de ander zijn winst: misschien doen nieuwkomers op de huizenmarkt na 1 januari hun voordeel met de rap dalende huizenprijzen. Onderzoeksbureau Calcasa - dat de huizenmarkt elk kwartaal doormeet - becijferde dat een starter die nu koopt 21 procent van zijn inkomen 'verwoont'. Wie heeft gekocht in 2008, vlak voor het uitbreken van de crisis, was zo'n 10 procent meer kwijt: hij kocht duurder, de hypotheekrente was hoger, net als de overdrachtsbelasting.

Gokken op een nog verdere daling van de prijzen kan ook. Want die 21 procent van nu is nog altijd ver verwijderd van het diepterecord in de laatste vijftig jaar. In 1986 was gemiddeld maar 14 procent van het inkomen nodig om de woonlasten te financieren.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden