Woonlasten

Iedere Nederlander voelt de voortdurende stijging van de gemeentelijke woonlasten in zijn portemonnee. Maar ook uit objectieve onderzoeken blijkt jaar in jaar uit dat we met z'n allen een steeds zwaardere last moeten dragen, zonder daar iets voor terug te krijgen. Zo blijkt uit de Atlas van de lokale lasten 2004 van het onderzoeksinstituut COELO van de Rijksuniversiteit Groningen dat de gemiddelde stijging van de gemeentelijke woonlasten in 2003 maar liefst 7,4 procent bedroeg, terwijl voor 2004 een stijging van bijna 6 procent in het verschiet ligt. Gemiddeld betaalt een huishouden in Nederland euro659 aan gemeentelijke woonlasten. Uitschieters zijn een gemeente als Abcoude met een gemiddelde van euro1146 of Zoeterwoude waar de lasten dit jaar liefst met 46 procent zullen stijgen.

Ilse Kuiper

U denkt als inwoner van een dure gemeente te kunnen profiteren van betere gemeentelijke voorzieningen dan een inwoner van een goedkope gemeente? Zet dat waanidee maar uit uw hoofd. Omdat gemeenten met relatief duur onroerend goed een naar verhouding lagere algemene uitkering ontvangen van het rijk, moeten ze meer belasting innen om evenveel voorzieningen te bieden als gemeenten met goedkoop onroerend goed. Kortom: betaalt u in uw gemeente euro1100 aan woonlasten, dan hoeft u niet te rekenen op betere voorzieningen in uw buurgemeente waar nog geen euro600 wordt betaald.

Voorlopig lijkt er aan de verzwaring van de gemeentelijke woonlasten geen einde te komen, want de Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft becijferd dat die in 2005 opnieuw fors zullen stijgen. Doet de overheid dan niets aan die voortdurende verzwaring van de lasten? Het is zeker een issue, maar de waarheid is dat van het kabinetsvoornemen om die stijging eindelijk eens een halt toe te roepen, keer op keer niets overblijft. Zo zou het gebruikersdeel van de OZB worden afgeschaft, maar dit is op de lange baan geschoven. De ongebreidelde OZB-stijging zou worden gemaximaliseerd, maar dit plan is eveneens teruggedraaid. Bovendien werd de Zalmsnip, een tegemoetkoming van ongeveer 45 euro per huishouden, ook afgeschaft.

De grootste klap zal echter begin 2005 komen als alle huishoudens met een nieuwe waardebepaling (WOZ) van het huis worden geconfronteerd. VEH voorziet een gemiddelde waardestijging van circa 50 procent en verwacht dat veel gemeenten deze stijging niet volledig zullen compenseren door lagere belastingtarieven. Volgens de VEH is het voor de gemeenten gemakkelijker om de lasten voor de burgers te verhogen, dan de broodnodige besparingen in de eigen organisatie door te voeren. Die mening wordt onderschreven door een recent verschenen rapport van Berenschot waaruit blijkt dat veel gemeenten kostenverslindende organisaties zijn, die veel beter georganiseerd zouden kunnen worden, maar waar men weinig geneigd is de hand in eigen boezem te steken. Omdat het al met al een vreemde zaak is dat wij, als inwoners van een gemeente, zo weinig ageren tegen deze gang van zaken, heeft Eigen Huis verontruste burgers opgeroepen om tegen de lastenverzwaringen protest aan te tekenen bij hun gemeenteraad. Op de website www.eigenhuis.nl staat daarvoor een kant-en-klare brandbrief die u alleen nog maar hoeft uit te printen en op te sturen om uw onvrede om te zetten in 'een hopelijk effectieve' actie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden