Woonlasten stijgen in Amersfoort het meest

null Beeld anp
Beeld anp

De onroerendezaakbelasting stijgt in Amersfoort dit jaar met maar liefst 10,7 procent. Dit is de sterkste verhoging van alle 36 grote gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de universiteit Groningen.

Amersfoort staat onder financieel toezicht van de provincie Utrecht. Met de hogere opbrengsten van de ozb hoopt de gemeente de begroting sluitend te krijgen.

Er is ook een tiental grote gemeentes die de ozb verlagen. De sterkste verlaging van de ozb is in Alkmaar, met 2,9 procent.

Afval
De afvalstoffenheffing wordt in elf van de grootste gemeentes verlaagd, in Nijmegen met maar liefst 27,4 procent. De gemeente kiest ervoor om huurders te ontzien door lasten te verschuiven naar de eigenaren. De kosten van de afvalinzameling worden daarom de komende jaren in steeds grotere mate gedekt uit de ozb-opbrengsten en in mindere mate uit de afvalstoffenheffing. De ozb stijgt in Nijmegen dan ook met 9,2 procent.

In Sittard-Geleen stijgt het bedrag dat een meerpersoonshuishouden kwijt is aan afvalstoffenheffing, het sterkst, met 10,5 procent. De stijging komt doordat huishoudens veel meer gaan betalen voor elke kilo restafval. De gemeente wil zo afvalscheiding stimuleren. Het tarief voor gft-afval daarentegen daalt.

Den Haag goedkoopst
Het goedkoopst om te wonen qua gemeentelijke lasten is Den Haag. Een meerpersoonshuishouden in een eigen woning met een gemiddelde waarde is er jaarlijks 549 euro kwijt aan ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Het duurst is Delft. Daar moet eenzelfde soort huishouden per jaar 832 euro overmaken aan de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden