Woonhuis architect Bonnema gekocht als modern monument

De villa van Bonnema in Hurdegaryp. (FOTO VERENIGING HENDRICK DE KEYSER) Beeld
De villa van Bonnema in Hurdegaryp. (FOTO VERENIGING HENDRICK DE KEYSER)

rotterdam - – Monumentenvereniging Hendrick de Keyser heeft het woonhuis van architect Abe Bonnema (1926-2001) in het Friese Hurdegaryp aangekocht. Het behoort volgens de vereniging tot de meest opmerkelijke voorbeelden van de naoorlogse villabouw in Nederland.

Van onze redactie cultuur & media

De vereniging heeft honderden monumentale panden in bezit, maar koopt daarnaast moderne huizen aan om een collectie op te bouwen, die de architectuurgeschiedenis van het Nederlandse woonhuis weerspiegelt. Het door Bonnema begin jaren zestig ontworpen huis is volgens de vereniging even simpel als functioneel. Bonnema zette zeven stalen spanten op gelijke afstand naast elkaar, legde er vloeren en een dak van beton op en plaatste binnen deze doos een gemetselde kern voor keuken en sanitair. De binnenwanden zijn van glas en hout en niet dragend, waardoor de ruimtes voor wonen, slapen en werken flexibel zijn in te delen.

Zelf vond Bonnema, die onder meer de glazen torens van Nationale Nederlanden in Rotterdam en de Achmea-toren in Leeuwarden ontwierp, zijn woning een van zijn beste creaties. Het bezit van Hendrick de Keyer vormt een ’levende’ collectie: in alle monumenten van bouwkunst wordt gewoond en gewerkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden