Woonakkoord is 'impuls' woningmarkt, maar kost 200 miljoen per jaar

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst, D66-leider Alexander Pechtold, Kees van der Staaij van de SGP en Arie Slob van de CU tijdens de toelichting over het woonakkoord. Alle vijf fracties die betrokken zijn, hebben ingestemd met het resultaat van de onderhandelingen over de woningmarkt. Beeld anp

De impuls die Nederland nu nodig heeft, noemt minister Stef Blok van Wonen het akkoord tussen VVD, PvdA, D66, CU en SGP. Wel slaat het woonakkoord een gat in de rijksbegroting van 200 miljoen euro per jaar.

Blok zei dat het 'in de rede ligt' dat de tegenvaller van 200 miljoen niet alleen ten laste komt van zijn begroting. Hij benadrukte dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het hele kabinet is om de rijksbegroting sluitend te krijgen.

De coalitie die nu door VVD en PvdA is gesmeed, kent een bonte en opmerkelijke samenstelling. D66 samen met de christelijke CU en SGP is geen alledaagse combinatie. Op de woningmarkt wil D66 al decennia dat er een doorbraak komt door zowel de vastgelopen huurmarkt als de woningmarkt aan te pakken. Ook als dat moet met een partij die ingaat tegen alle waarden waar D66 voor staat - de SGP.

Voor de SGP leek het een eenmalig avontuur te zijn, het absolute hoogtepunt van invloed van de oudste partij van Nederland: de rol van semi-gedoogpartner in het eerste kabinet-Rutte. Maar nu zit de SGP wéér aan tafel bij het kabinet.

Met dit verschil dat de SGP in het vorige kabinet eisen kon stellen op dossiers waar niet direct over werd onderhandeld. Er werden geen officiële afspraken op papier gezet, maar zoals fractievoorzitter Van der Staaij tot vervelens toe pleegde te zeggen, het kabinet wist heel goed wat voor de SGP wel en niet aanvaardbaar was op ethische dossiers.

Het overleg gaat op het moment alleen over de woningmarkt. Bij andere dossiers moeten ze nog maar afwachten of hun zetel in stelling kan worden gebracht.

Tot slot de ChristenUnie. De partij wilde tijdens de vorige kabinetsperiode zo graag de spilpositie in de Eerste Kamer krijgen, maar zag die positie meteen na de Provinciale Statenverkiezingen naar de SGP gaan en bleef wat tandeloos achter.

Tot het overleg in het Catshuis klapte en de CU weer invloed kon uitoefenen. De fractieleden 'zien de noodzaak' van een constructieve houding nu de werkloosheid en het begrotingstekort blijven oplopen.

De fractie heeft niet minder eisen dan het CDA als het om de woningmarkt gaat, maar de bereidheid om voor een doorbraak te zorgen, is er. Niet voor niets deed de CU vorige week al het voorstel om, indien nodig, alvast voor een jaar over de huurverhogingen te beslissen.

Volgens CU-fractieleider Arie Slob zijn D66, ChristenUnie en SGP niet de gedoogpartners van het kabinet, maar moet het kabinet moet gedogen dat oppositiepartijen 'substantieel invloed' hebben op het kabinetsbeleid.

Omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer moet het kabinet oppositiepartijen de ruimte geven om substantiële aanpassingen van het regeerakkoord te eisen, aldus Slob.

D66-leider Alexander Pechtold noemde 'gedogen' een 'veel te passief' begrip. Ook hij vindt dat zijn partij eraan bijdraagt dat het kabinetsbeleid beter wordt. Kees van der Staaij (SGP) wees erop dat in het verleden een regeerakkoord nog wel eens een harnas bleek waaraan niets meer kon veranderen. Nu is dat anders. 'Ik vind dat een goede zaak', aldus Van der Staaij.

De maatregelen uit het akkoord:
*De huren voor inkomens boven de 43.000 euro gaan met maximaal 4 procent boven de inflatie omhoog, in tegenstelling tot de 6,5 procent uit het regeerakkoord.

*Voor de inkomensgroep tussen 33.614 en 43.000 euro wordt het 2 procent boven inflatie (2,5 procent in het regeerakkoord).

*Voor inkomens tot 33.614 euro bedraagt de verhoging 1,5 procent boven inflatie.

*De verhuurdersheffing die de woningcorporaties moeten betalen, gaat langzamer omhoog. Zij bedraagt in 2013 50 miljoen en loopt op tot 1,7 miljard in 2017. Dat was eerder ruim 2 miljard.

*Volledig en annuïtair aflossen van hypotheken binnen 30 jaar blijft de norm. Wel komt er de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50 procent van de waarde van het huis en een looptijd van maximaal 35 jaar. Deze tweede lening kan echter niet worden afgetrokken van de belastingen.

*De bijdrage van het Rijk aan de startersleningen wordt in 2013 verhoogd van 20 naar 50 miljoen euro. Daarmee kunnen circa 11.000 startersleningen worden verstrekt.

*Er komt een btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande bouw gedurende een jaar en dat gaat volgende maand al in.

*Er komt een investeringsfonds voor energiebesparende maatregelen van 150 miljoen. Zowel verhuurders als woningbezitters kunnen hier uit putten. Het fonds wordt aangevuld met middelen uit de markt tot 600 miljoen.

*Mensen krijgen huurverlaging als hun inkomen daalt terwijl ze eerder een inkomensafhankelijke huurverhoging hebben gekregen. *Het bedrag daalt tot aan de huur die ze zouden hebben moeten betalen als zij geen inkomensafhankelijke huurverhoging hadden gekregen.

*Huurders hoeven geen inkomensgegevens aan de verhuurder te verstrekken: verhuurders horen alleen van de Belastingdienst in welke inkomenscategorie hun huurders vallen.

*Het budget voor de huurtoeslag wordt verhoogd, zoals in het regeerakkoord aangegeven, van 2013 tot en met 2017, naar 135, 225, 315 en 420 miljoen euro.

*Gehandicapten en chronisch zieken kunnen onder bepaalde voorwaarden onder de inkomensafhankelijke huurverhogingen uitkomen. Kabinet en partijen willen hiermee voorkomen dat er investeringen in aanpassingen van woningen verloren gaan en mantelzorg zou worden ontmoedigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden