Woody Allen opent Venetië

VENETIü - Vergezeld door zijn producente Letty Aronson en zijn twee hoofdrolspelers Jason Biggs en Christina Ricci, verrichtte Woody Allen gisteren de officiële opening van het 60ste Filmfestival van Venetië. Een primeur op het Lido.

Afgeladen was de zaal waar gisteren de wereldpremière plaats vond van 'Anything Else'. Opgewonden speculaties over Woody Allens nieuwste film en zijn allereerste komst naar het festival, gingen er al snel over in onbedaarlijke lachsalvo's. Anders dan zijn drie meest recente komedies die sterk aanleunden tegen halfgare burleskes, is 'Anything Else' weer een romantische komedie van het klassieke soort. De film legt het bekende Woody Allen-universum bloot, met New York als sfeervol uitgelichte locatie, en personages die geplaagd worden door allerhande grote stadsneuroses. Het verhaal waarin Woody Allen zijn jongere 'ik' (Jason Biggs) ter zijde staat in de gecompliceerde liefdesrelatie met zijn vriendinnetje (Christina Ricci), dient als basis voor een spervuur aan grappen, waarbij de meest aanstekelijke oneliners als vanouds gereserveerd zijn voor psychoanalyse, masturbatie, jodendom en doodsangst. Verrukkellijk is Christina Ricci als het fladderende vriendinnetje dat in een serieuze relatie seksueel geblokkeerd raakt. Jason Biggs doet zijn best om een jongere versie van Woody Allen neer te zetten, maar evenals Kenneth Branagh en John Cusack voor hem, slaagt hij slechts gedeeltelijk. Ging Woody Allens grootste wens maar eens in vervulling, en ging Dustin Hoffman maar eens in op een Woody Allen-rol.

Op de eveneens drukbezochte persconferentie liet Woody Allen het Italiaanse gestuntel met uitvallende microfoons over zich heen komen, om in een aanvankelijk wat obligaat vraag- en antwoordspel toch nog een opvallende politieke uitspraak over Israël te doen. ,,Israël begon ooit als een prachtig jong land'', aldus Allen, ,,maar omdat de mensen er niet welkom werden geheten, werd verdere vervolging hun deel.'' Het was een uitspraak die in Venetië veel ongeloof op de gezichten toverde. Zoveel was duidelijk, dit soort redelijk naiëve pro-Israël- uitlatingen had men hier toch lange tijd niet gehoord.

Een celebrity voor een open microfoon is altijd goed voor de peiling van actuele kwesties, en zo wilde men over de kandidaatstelling van Arnold Schwarzenegger als gouverneur van Californië ook graag Allens mening horen. Het kwam erop neer dat hij 'Arnie' een aardige jongen vond, maar dat hij de staat Californië, met zijn vele financiële problemen, toch een politicus met meer ervaring toewenste.

'Paranoïde en gespannen', zo noemde hij Amerika ten slotte. Een weerspiegeling daarvan is te vinden in de film 'Anything Else', die inmiddels is aangekocht voor distributie in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden