Woningmarkt herstelt zich sneller

Recordaantal verkopen voor NVM-makelaars eind 2015, maar er zijn wel grote regionale verschillen

Wie een huis wil kopen, moet snel handelen en grif betalen. Want het woningaanbod daalt en het aantal potentiële medekopers stijgt. Krapte op de markt dus. Het logische gevolg is dat de prijzen stijgen en meer huizen worden verkocht. Nooit eerder werden in een kwartaal zoveel huizen verkocht als in het laatste kwartaal van 2015, meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gisteren bij de presentatie van de jongste cijfers over de woningmarkt.

De aangesloten makelaars noteerden 40.158 verkochte woningen. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs lag met 227.000 euro 5 procent hoger dan in de laatste maanden van 2014. In vergelijking met het derde kwartaal van 2015 werden woningen gemiddeld 1,8 procent duurder.

De gemiddelde prijs van een verkochte woning ligt nog steeds bijna 10 procent onder het niveau bij de start van de crisis, zei NVM-voorzitter Ger Hukker. "Maar deze is wel 10 procent hoger dan op het dieptepunt."

Heel 2015 was overigens goed. Alle Nederlandse makelaars bij elkaar - de NVM bestrijkt 75 procent van de markt - verkochten vorig jaar zo'n 185.000 woningen. In 2013 verkochten NVM-makelaars maar 87.000 woningen. Hukker: "Het herstel van de woningmarkt gaat veel harder dan gedacht. Als deze lijn doorzet, liggen de huizenprijzen over drie jaar alweer op het niveau van 2008."

Dat heeft alles te maken met het gestegen consumentenvertrouwen en de extreem lage hypotheekrente. Voor de crisis bedroeg die gemiddeld 5,5 procent. Nu 2,5 tot 3 procent. Sinds het dieptepunt in 2013 doet de woningmarkt het elk kwartaal wat beter. Begin 2014, toen de huizenprijzen net weer aantrokken, dacht Hukker dat het zeker vijftien à twintig jaar zou duren voordat de markt de crisis te boven zou zijn.

Dat kopers door overheidsmaatregelen nu meer eigen geld moeten inleggen en ieder jaar minder kunnen lenen, heeft geen negatieve invloed op de markt. Het remt volgens Hukker juist oververhitting in sommige regio's, hoewel die op de loer ligt in populaire wijken in Amsterdam, Utrecht en andere studentensteden.

De prijs van vrijstaande woningen steeg het hardst, met gemiddeld 7 procent. Ook de prijs van appartementen nam in 2015 met 5 procent toe, waarvan de helft in het vierde kwartaal. Vooral in een paar grote steden wordt het steeds lastiger een geschikt appartement te vinden. Maar regionale verschillen zijn groot.

In Amsterdam stegen de huizenprijzen in een jaar tijd met 17 procent, staan woningen gemiddeld 32 dagen te koop tot ze worden verkocht - waar dat in de rest van Nederland gemiddeld 102 dagen is - en neemt het aantal sociale woningen af. Amsterdamse makelaars spreken van 'Londense taferelen'. Regio's rond de hoofdstad liften mee en ook in Rotterdam, Den Haag, de stad Groningen en Enschede zijn er veel aan- en verkopen. Achterblijvende gebieden zijn Groningen, het noordoosten van Noord-Brabant en Noord-Limburg. Ook in Den Helder en op de Waddeneilanden lopen de prijzen terug. Mensen trekken er weg vanwege een afnemende werkgelegenheid.

Dat het zuidoosten van Groningen er het vierde kwartaal zo uitspringt, komt doordat de woningmarkt daar klein is. De enkele te koop staande huizen zijn in deze periode toevallig relatief duur verkocht.

De NVM verwacht dat in 2016 ongeveer 200.000 woningen van eigenaar wisselen, 8 à 10 procent meer dan in 2015. De gemiddelde verkoopprijs stijgt dit jaar met 3 à 4 procent. Hukker hamert op nieuwbouw. "Zeker nu veel vluchtelingen naar ons land komen, heeft Nederland meer huizen nodig. Er zijn veel mensen die willen verhuizen, maar dit niet kunnen omdat ze geen geschikte woning kunnen vinden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden