Woningmarkt dit jaar goed uit de startblokken

Prijzen in grote steden lopen het sterkst op

De Nederlandse woningmarkt is het jaar goed begonnen. Volgens makelaarsorganisatie NVM neemt het aantal woningverkopen in ons land nog altijd toe. Ook de huizenprijzen zitten nog steeds stevig in de lift.

NVM-makelaars zag in het eerste kwartaal van 2016 34.810 koopwoningen van eigenaar verwisselen. Dat is bijna twintig procent meer dan een jaar geleden. Het is al het elfde opeenvolgende kwartaal dat het aantal huizentransacties hoger ligt dan een jaar eerder. Vooral nieuwbouwhuizen zijn flink meer in trek. NVM-voorzitter Ger Hukker schrijft die ontwikkeling vooral toe aan de aanhoudend lage hypotheekrente.

Ook de prijzen van de huizen laten al lange tijd een stijgende lijn zien. In dit opzich gaat het om een aaneensluitende reeks van negen kwartalen. De afgelopen drie maanden werd voor verkochte woningen gemiddeld 225.000 euro neergeteld. Dat is 5,5 procent meer dan vorig jaar en 1 procent meer dan in het voorgaande kwartaal.

Makelaarsvoorman Hukker verwacht dat ook het tweede kwartaal van dit jaar positief zal uitpakken. Hij gaat uit van 10 tot 15 procent meer huizendeals in vergelijking met de maanden januari, februari en maart. Ook de huizenprijzen zullen naar verwachting een procent per kwartaal blijven stijgen.

Wel blijven de regionale verschillen groot: in grote steden kunnen de prijzen met 5 procent oplopen, terwijl ze in andere gebieden nagenoeg gelijk zullen blijven.

Er is dus nog steeds ruimte voor verbetering op de huizenmarkt. Zo kampen 800.000 huishoudens met een woning die 'onder water' staat. Hun huis is op de markt minder waard dan hun hypotheekschuld. Daarnaast lijkt de verhuisbereidheid onder 50-plussers af te nemen, omdat ze door beperkende regelgeving soms moeite hebben hun hypotheek rond te krijgen.

Verder slagen jongeren en singles er maar moeilijk in om voldoende geld te verzamelen om een huis te kopen.

De makelaars roepen de overheid op van al dit soort punten werk te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden