Woningen Slotervaart nog steeds populair

De wachtlijsten voor woningen in Amsterdam Slotervaart worden steeds langer. Het negatieve imago heeft daar niets aan veranderd.

De run op woningen in het Amsterdamse Slotervaart gaat nog steeds voort, ondanks de recente onrust. Panden in Slotervaart worden na de problemen in de Amsterdamse ’tuinstad’ nog steeds volop verkocht zonder dat er mensen afhaken vanwege de rellen.

Voor een nieuwbouwproject aan de Postjesweg – recht tegenover het beruchte August Allebéplein – met 54 koopwoningen waarvan de verkoop in de recente onrustige periode begon, hebben zich inmiddels duizend geïnteresseerden gemeld. De kans bestaat volgens woordvoerder Radboud van der Linden van woningcorporatie Far West zelfs dat er een wachtlijst komt voor dat project.

Die koopwoningen, waaronder appartementen en eengezinswoningen, variëren in prijs van 147.000 euro voor een studio tot en met 280.000 euro voor een eengezinswoning met vijf kamers. Volgens de zegsman is er nog niemand afgehaakt of afgemeld. Bij andere al in aanbouw zijnde projecten, zoals het project Jatopa met 176 koopwoningen aan de Jan Evertsenstraat, merkt Far West ook niet dat de populariteit vermindert. Van het project Jatopa staan nog zes woningen te koop, de rest is verkocht.

Ook voor bedrijven blijft Slotervaart interessant. Een voorbeeld daarvan is het bedrijfsverzamelgebouw Huygens in Overtoomse Veld dat op 18 oktober is geopend. Daags na de opening was bijna honderd procent van de bedrijfsruimten verhuurd en ook in dat project hebben zich volgens Far West geen afhakers gemeld. Ondernemers blijven zich ervoor aanmelden.

Far West is de grootste woningcorporatie met ruim tienduizend woningen in Amsterdam Nieuw-West, waar Slotervaart onder valt. De corporatie verhuurt niet alleen, maar bouwt en verkoopt ook steeds meer in de wijk. Bij de verkoop merkt de corporatie dat veertig procent van de kopers uit Slotervaart zelf komt. Van een exodus na de onrust is dus ook geen sprake, aldus woordvoerder Van der Linden.

De verkoop, verhuur en de prijzen van huizen en bedrijfspanden worden samen gezien als een graadmeter voor de wijk. Het gaat economisch slecht met de wijk als de stijging van de huizenprijzen stagneert. Datzelfde geldt als er geen bedrijfspanden meer worden verhuurd aan nieuwe ondernemers.

Volgens stadsdeel Slotervaart zijn er geen aanwijzingen dat het economische klimaat is verslechterd door de steekpartijen, twee doden, rellen en brandstichtingen. Ook ondernemers in Slotervaart zeggen geen extra problemen te ondervinden. Ondernemershuis Nieuw-West, dat contact heeft met de meeste middenstanders in de wijk, heeft niet meer klachten dan normaal van de ondernemers ontvangen.

Winkeliers hebben in Slotervaart vooral last van vandalisme, aldus vestigingsmanager Aicha Ouazza van het Ondernemershuis Nieuw-West. In de afgelopen weken zijn die klachten ook niet toegenomen. Ook zijn er volgens de betrokken partijen geen ondernemers weggetrokken uit Slotervaart. De lokale economie lijkt kort na de rellen nog niets te merken van de opgelopen spanningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden