Woningcorporaties, kruip toch uit die slachtofferrol

Verplaatsbare One-Woningen in Weert. Ze blijven tien jaar staan en zijn steeds te huur voor twee jaar. Zo kan snel worden ingespeeld op woningnood, voor een redelijk budget (580 euro).  Beeld Hollandse Hoogte / John Peters
Verplaatsbare One-Woningen in Weert. Ze blijven tien jaar staan en zijn steeds te huur voor twee jaar. Zo kan snel worden ingespeeld op woningnood, voor een redelijk budget (580 euro).Beeld Hollandse Hoogte / John Peters

Corporaties tonen te weinig lef. Terwijl het nu juist de tijd is om verantwoordelijkheid te nemen. Zorg voor sociale veerkracht door de huur naar beneden bij te stellen, bepleit Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg.

Jammer dat er in Trouw weer eens klaaggeluiden vanuit woningcorporaties hoorbaar waren. Aedes-voorzitter Marnix Norder en Eric Angenent, directeur-bestuurder van Vivare, vervullen de rol waarin vele andere woningcorporaties hen voorgingen: de slachtofferrol.

In hun opiniestuk schetsen de heren op treffende manier de schrijnende situatie die in de kwetsbare Nederlandse wijken aan het ontstaan is. Ook beschrijven zij op prima wijze hoe woningcorporaties, in samenwerking met andere partijen, flink geïnvesteerd hebben in diezelfde wijken. Tot nu toe niks aan de hand. Wat mij vervolgens (wéér) stoort is het gebrek aan oplossingsvermogen en lef.

Speelruimte

We hebben als woningcorporaties in Nederland te maken met strenge wet- en regelgeving. Dat is zo. Maar laten we niet vergeten dat we die regelgeving vooral aan onszelf te danken hebben. Nu die regelgeving een feit is, lijkt dat voor veel collega-corporaties een muurtje om zich achter te verstoppen. Terwijl het nu juist tijd is om verantwoordelijkheid te nemen. We hebben zeker enige speelruimte. Volgens Norder en Angenent is de ruimte die we hebben voor maatwerk niet toereikend. Ik denk van wel. Het gaat erom hoe vastberaden je als corporatie bent om je maatschappelijk doel niet los te laten en hoe je hier dagelijks mee omgaat.

De Woningwet schrijft voor dat woningcorporaties de twee soorten werkzaamheden die ze hebben - maatschappelijke en meer 'commerciële' taken - moeten scheiden.

Wonen Limburg heeft als een van de weinige corporaties in Nederland gekozen voor een juridische splitsing. Het creëert zo twee aparte entiteiten zodat we gemakkelijker onze doelstellingen kunnen bereiken. Dat is een heel complex traject. Door deze splitsing maken we ons hard voor de kwetsbare bewoners, maar ook voor bewoners met middeninkomens. Zo voegen we sociale huurwoningen als ook woningen bestemd voor de lage middeninkomens aan de markt toe en zetten we in op geïntegreerde wijken.

Corporaties erkennen bijna allemaal de behoefte aan huurwoningen voor lage middeninkomens. Wil je die behoefte mee vervullen, ga de lastige keuzes dan niet uit de weg.

Vraag minder huur

Norder en Angenent zien de toewijzingsregels als een belangrijke oorzaak van segregatie. Ook hier gaat het om de vastberadenheid van de woningcorporatie. Passend toewijzen heeft namelijk ook een andere kant waardoor huishoudens met verschillende inkomens juist gelijke kansen kunnen krijgen. Wil je ouderen met alleen AOW een duurdere, aangepaste huurwoning verhuren? Zoek dan de financiële ruimte om de huur naar beneden bij te stellen. Je investeert dan bewust een stuk huurinkomsten in sociale veerkracht. Dat is een keuze.

Investeren in leefbaarheid

Woningcorporaties vervullen een belangrijke rol in de ondersteuning van kwetsbare wijken, En dat is ook nodig. Dat realiseert Den Haag zich inmiddels ook. Na een pittige lobby en ferme discussie heeft de Tweede Kamer woningcorporaties de ruimte gegeven om in overleg met gemeente en de huurdersorganisaties op lokaal niveau maatwerk te leveren. Wat er nu gebeurt is dat woningcorporaties hun ambitie bijstellen omdat wet- en regelgeving dat zouden afdwingen. Maar aan ambitie valt niet te tornen, zeker niet als organisatie met een grote maatschappelijke rol.

Bekijk samen hoe je het Haags beleid zoveel mogelijk volgt. Kies daarin niet de makkelijkste weg en weiger je ambitie in te zetten als wisselgeld. Voer de juiste dialoog met de beleidsmakers en realiseer zo de ruimte om te doen waarvoor we besteld zijn: een thuis creëren voor iedereen die daar zelf niet toe in staat is. Leg de bal niet terug bij de overheid. Doe geen oproep aan het nieuwe kabinet om in te grijpen. Júist niet. We moeten ons bewust zijn van de reden van ons bestaan, roeien met de riemen die we hebben en de bewoner niet in de kou laten staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden