Groen plan

Woningcorporaties en energiebedrijven willen huishoudens nu écht van het gas afhalen

Een gasmeter in een woning.  Beeld ANP
Een gasmeter in een woning.Beeld ANP

Woningcorporaties en energiebedrijven presenteren vandaag een groen plan. Ze willen huurhuizen snel gasloos maken.

Bij honderdduizend huurhuizen moet zo snel mogelijk de gaskraan dicht, uiterlijk 2022. Dat doel stond al in het landelijk Klimaatakkoord uit 2019. Alleen: de uitvoering loopt stroef. Overheden en bedrijven zitten vaak op elkaar te wachten, bewoners twijfelen. In de hoop die impasse te doorbreken, presenteren 35 woningcorporaties en vijf warmtebedrijven vandaag een akkoord.

Daarin beloven energieleveranciers transparant te zijn, over hun investeringen en winst. Dit moet wantrouwen wegnemen, over troebele kostenplaatjes in de warmtehandel. Bovendien mogen bewoners die overstappen op een alternatieve warmtebron geen hogere maandnota krijgen dan hun oude gasrekening. Dankzij een “eerlijke prijs” wordt gasloos wonen aantrekkelijk, zeggen de initiatiefnemers. Ze doen de belofte ondanks de onzekere coronatijd. Corporaties willen de “startmotor” zijn, om gasloos wonen op gang te helpen.

Woningeigenaren in een ‘huurwijk’ moeten de mogelijkheid krijgen om mee te doen, wanneer een cluster huurhuizen in één klap aardgasvrij wordt, zo beoogt het akkoord. Woningbezitters kunnen aanhaken op het warmtenet van huurwoningen. Het Rijk moet huiseigenaren daar een speciale subsidie voor gaan bieden, bepleiten de woningcorporaties en energiebedrijven. Er bestaan al wel subsidiepotten voor aardgasvrije proefwijken, maar nog niet voor een individuele woningeigenaar die wil meedoen aan een warmtenet.

Een warmtenet in plaats van aardgas

De nieuwe afspraken moeten ervoor zorgen dat huurwoningen versneld aangesloten worden op een warmtenet, in plaats van aardgas. Een warmtenetwerk is, naast elektrische warmtepompen en schoon gas, een van de alternatieven die huizen gasloos kan maken. Bedrijven leveren energie in de vorm van warm water, afkomstig van (industriële) fabrieken, biomassacentrales of bodemenergie.

Daarmee willen de woningcorporaties, verenigd in de koepel Aedes, samen met de vijf warmtebedrijven (Eneco, Vattenfall, Ennatuurlijk, Stadsverwarming Purmerend en HVC) grofweg de helft van de honderdduizend huurhuizen op warmtenetten gaan aansluiten. De Woonbond en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn blij met de afspraken. Gemeenten slagen er zelf onvoldoende in de “regiefunctie” op zich te nemen.

Ook het Rijk, dat eind maart al 200 miljoen euro beloofde voor 55.000 gasvrije huurhuizen, steunt het akkoord. In 2030 moeten 1,5 miljoen Nederlandse woningen van het aardgas af zijn, staat in het landelijk Klimaatakkoord. Door dalende kosten en schaal kunnen richting 2050 alle 7 miljoen huishoudens de cv-ketel wegdoen, is het streven.

Lees ook:

Subsidie voor aardgasvrij maken 55.000 huurhuizen

Het Rijk trok vorige maand 200 miljoen euro uit om huurhuizen van het aardgas af te helpen. Daarmee kunnen 55.000 huurwoningen op een alternatieve energiebron overstappen, verwacht het kabinet.

Gemeenten zijn nog niet klaar om hun eigen klimaatplan op poten te zetten

Uiterlijk in 2021 moeten gemeenten, per wijk, bekendmaken hoe huizen gasloos kunnen worden. Zelf zien ze nog veel onzekerheden bij deze opdracht uit het Klimaatakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden