Woningcorporatie De Opdracht ook in financiële problemen

LELYSTYAD - “Goed getimed oud nieuws”. Zo noemen insiders het feit dat de financiële problemen bij de corporatie De Opdracht in Lelystad opnieuw de publiciteit hebben gehaald. “De problemen worden opgediend, net op het moment dat de noodlijdende Limburgse woningcorporatie WBL een bijdrage van 100 miljoen gulden krijgt uit het Centraal fonds voor de volkshuisvesting (CFV).”

JAN SLOOTHAAK

Andere noodlijdende corporaties willen ook wel graag uit de ruif van dat fonds eten. Naast de WBL gaat het vooral om de woningbouwvereniging De Samenwerking in Capelle aan de IJssel en De Opdracht in Lelystad. Gevreesd wordt echter, dat meer corporaties in financiële problemen komen, omdat 'de politiek' de huren minder wil laten stijgen dan bij de bruteringsoperatie was afgesproken. Het CFV, in feite een solidariteitsfonds van 'rijke' corporaties ten behoeve van armlastige broeders, heeft daarom besloten een heffing van 50 gulden per corporatiewoning op te leggen. Dan kan, ondanks de donatie van 100 miljoen aan de WBL, toch een buffer van circa 200 miljoen worden aangehouden.

Een woordvoerder van het ministerie van VROM zegt desgevraagd niet te vrezen voor een tweede WBL-affaire, waar een parlementair onderzoek naar wordt ingesteld. Volgens hem is de Limburgse kwestie een 'geval apart'. Het parlementair onderzoek vloeit voort uit de rechtstreekse bemoeienis van het rijk met de WBL in het verleden. De Limburgse kwestie is bovendien complexer, omdat er meerdere gemeenten in twee provincies (Limburg en Brabant) bij betrokken zijn. In een plaats als Lelystad ligt het eenvoudiger. De tekorten zijn daar een rechtstreeks gevolg van de moeilijke woningmarkt, in combinatie met hoogrentende leningen.

Negatief vermogen

Overigens ontkent voorzitter ir. J. M. Koopman, voorzitter van het CFV en voormalig directeur-generaal van het ministerie van VROM, dat De Opdracht zou kampen met een tekort van 157 miljoen gulden, zoals het Algemeen Dagblad meldde. “Het laatst bekende bedrag is een negatief vermogen van 35 miljoen gulden in het jaarverslag 1994.”

De Opdracht kreeg drie jaar geleden ook al eens 23,4 miljoen gulden van het CFV. De extra huurders die werden verwacht na onderhoudswerkzaamheden aan de huizen bleven echter uit. Bij ongewijzigd beleid zal het tekort oplopen en het meest zwartgallige scenario komt dan uit op een tekort van 157 miljoen in 2003.

Op dit moment is er overigens nog geen nieuwe steunaanvraag bij het CFV binnen, en de partijen willen er niet op vooruitlopen. Om de steunaanvraag voor te bereiden, werd vorig jaar R. van Capelle als interim-manager bij De Opdracht aangesteld. Later kreeg hij gezelschap van R. van Otterlo die bijkomende zaken onderzoekt; Onder meer of een fusie met een andere corporatie, de woningbouwvereniging Lelystad, soelaas kan bieden.

Eén van de mogelijke opties is de verkoop van 2000 van de 6200 huizen van De Opdracht. Heeft dat zin als diezelfde huizen onverhuurbaar blijken? Koopman denkt van wel. “Verhuur in de huurklasse van 800 tot 1 000 gulden is problematisch. Als je diezelfde huizen in de verkoop doet, is er wel vraag naar. Ze zijn veel goedkoper dan koophuizen in Amsterdam.”

Met de opbrengst van de verkoop zou De Opdracht een deel van zijn schuld kunnen afbetalen. Voor de rest - een nog onbekend bedrag - zal De Opdracht dit voorjaar aankloppen bij het CFV en wellicht de gemeente, die bij de vorige steunoperatie ook al 2,7 miljoen gulden bijdroeg.

Het derde zorgenkindje is Capelle aan den IJssel. De woningbouwvereniging De Samenwerking, in 1987 ontstaan uit een fusie van twee noodlijdende corporaties, vindt dat rijk en gemeente zich niet voldoende houden aan toezeggingen voor steun uit het verleden. Het tekort van 146 miljoen gulden dreigt op te lopen tot 350 miljoen, zo maakte De Samenwerking enkele weken geleden bekend.

Een voordeel van 60 miljoen gulden zou kunnen worden bereikt door herfinanciering van de hoge rentelast uit het verleden. De gemeente zou dan garant moeten staan, maar vindt het risico te groot. Het rijk wil ook niet voor de kosten opdraaien en verwijst De Samenwerking naar het CFV, dat wordt bekostigd door alle corporaties samen.

“Dat fonds is juist voor noodlijdende corporaties opgericht, maar De Samenwerking ziet dat kennelijk als een gang naar Canossa”, aldus de woordvoerder van VROM. De Capelse woningbouwvereniging heeft na een gesprek met staatssecretaris Tommel alsnog toegezegd die gang wel te maken. Maar ze hield wel met een slag om de arm: Mocht het CFV de boot afhouden, dan zal de corporatie desnoods proberen via een rechterlijke uitspraak het rijk te dwingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden