Woningbezitter nu vaker wanbetaler

Bijna honderdduizend mensen kunnen hun hypotheek niet meer betalen. En wie eenmaal bij het BKR geregistreerd staat, heeft vaak een blijvend probleem.

Bijna 92.000 Nederlanders kunnen hun hypotheek niet meer betalen. Echtscheiding of werkloosheid zijn de belangrijkste oorzaken waardoor de woning ineens onbetaalbaar wordt. Het Bureau Kredietregistratie maakte gisteren bekend dat het aantal woningbezitters dat al vier maanden of langer de hypotheek niet kan betalen het afgelopen half jaar met 12,1 procent gestegen is, ofwel met bijna 10.000 mensen.

De groei van het aantal wanbetalers sinds het begin van de crisis in 2008 is groot. Toen waren er nog 31.500 huizenbezitters met betalingsachterstand. Voor de crisis, begin 2005, waren dat er nog iets meer dan 21.000. "De stijging zette vooral de laatste twee jaar steeds harder door", zegt een woordvoerder van het BKR. "Lichtpuntje is nu dat de groei afgelopen half jaar wel 1 procent minder sterk was dan het half jaar daarvoor. Maar het is te vroeg om te spreken van een trendbreuk."

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn er veel meer mensen met betalingsproblemen. Na vier maanden niet (voldoende) aflossen volgt een aantekening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Veel mensen trekken voor die tijd al aan de bel bij hun bank omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen. Banken kunnen dan meehelpen met het zoeken naar een betalingsregeling. "Ook in hun eigen belang", zegt de woordvoerder van VEH, "want bij een executieverkoop heb je uiteindelijk alleen maar verliezers: de bank en de eigenaar". De VEH zegt de laatste tijd meer telefoontjes te krijgen op hun Meldpunt Betalingsachterstanden van mensen die financiële problemen voorzien.

Wie eenmaal een BKR-registratie heeft, ook al is de schuld helemaal ingelost, houdt een probleem. Banken zullen niet snel een tweede hypotheek willen geven. De echte problemen ontstaan als het huis verkocht moet worden en de geregistreerde op zoek moet naar een huurwoning. De VEH ziet hoe mensen terechtkomen bij familie of in stacaravans omdat zij door lange wachttijden voor een sociale huurwoning dakloos worden.

Als ze al een sociale huurwoning krijgen. Volgens een woordvoerder van huurdersvereniging Woonbond zijn deze voormalige huizenbezitters vaak te rijk voor een huis in de sociale huursector, en te arm voor de vrije sector. "Zij vallen tussen wal en schip omdat zij boven de inkomensgrens van 34.000 euro zitten. Die grens zou omhoog moeten, maar minister Blok laat het afweten."

Wie met een hypotheekschuld bij het BKR geregistreerd staat, hoeft niet te vrezen dat hij geen telefoonabonnement of zorgverzekering kan afsluiten omdat hij niet kredietwaardig zou zijn. Deze partijen krijgen, net als de Belastingdienst of energiemaatschappijen, geen inzage in de registers van het BKR. Omgekeerd worden schulden die consumenten hier hebben, ook niet bij het BKR geregistreerd. Banken hebben dus geen volledig beeld van de schulden van de cliënt. Behalve voor hypotheken en kredieten heeft een registratie dus niet meteen invloed op iedere consumentenbesteding.

Ontslagen? Gescheiden? Ineens geen geld meer voor de hypotheek? Wat dan?
¿Bel de bank of hypotheek- verstrekker en meld de financiële nood

¿Die zal waarschijnlijk bereid zijn tijdelijk de betalingstermijnen op te schorten, dat voorkomt voorlopig BKR-registratie

¿Laat de hypotheek- renteaftrek per maand verrekenen via een voorlopige teruggaaf van de Belastingdienst

¿Vraag bij de gemeente om woonkostensubsidie, een soort huurtoeslag

¿Bel de schuldhulpverlening of Gemeentelijke Kredietbank om te bemiddelen met schuldeisers

¿Tref een definitieve afbetalingsregeling met de schuldeisers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden