Woningmarkt

Woningaanbod steeds kleiner en duurder

null Beeld ANP
Beeld ANP

De woningmarkt zit nog steeds op slot. Dure huizen worden nog mondjesmaat verkocht. Onder de 250 duizend euro zit de markt muurvast.

Het aanbod van koopwoningen blijft dalen. In het laatste kwartaal van 2019 stonden in Nederland 38 duizend woningen te koop, 18 procent minder dan een jaar eerder. Er kwam ook 4 procent minder nieuwe woningen bij. Dat meldde makelaarsvereniging NVM donderdagochtend tijdens een persconferentie.

De woningen díe te koop staan worden steeds duurder. Eerder dit jaar vlakte de prijsstijging af, maar in het vierde kwartaal rees die naar 8 procent. De gemiddelde verkochte woning kostte 326 duizend euro. Weliswaar zjin er meer huizen verkocht dan een kwartaal of een jaar eerder, maar die toename geldt alleen boven de 250 duizend euro. Daaronder is het aantal verkopen gedaald.

Vooral voor starters die anderhalf tot twee keer modaal verdienen en in hun eentje een huis willen kopen, is er amper keuze. Wie tussen de 160 en 260 duizend euro kan besteden, heeft in veel plaatsen minder dan twee woningen om uit te kiezen. De schaarste “begint in Amsterdam, en spreidt zich als een olievlek uit over de rest van het land,” zegt Lana Goutsmits-Gerssen, voorzitter van NVM Vakgroep Wonen. Wie tot 325 duizend kan besteden, vindt in het noorden en zuiden van het land een evenwichtiger aanbod met hier en daar meer dan vijf opties.

‘Een heel zorgelijke ontwikkeling’

Naast dalend aanbod – mede veroorzaakt door de stikstof- en Pfas-crises – en stijgende prijzen, noemt de NVM nog enkele oorzaken van de dalende keuze. Zo zijn beleggers en expats meer huizen gaan kopen in de grote steden, liggen netto hypotheeklasten voor starters hoger dan voor doorstromers met deels aflossingsvrije hypotheken, en zijn financieringsmogelijkheden niet met woningprijzen meegestegen. Dat laatste noemt NVM-voorzitter Onno Hoes “een heel zorgelijke ontwikkeling als het gaat om de toekomst van de woningmarkt in Nederland”.

De krappe markt heeft ook een aantal gevolgen. Kopers wijken uit naar huurwoningen, maar ook naar omliggende regio’s. Dit leidt tot een toenemende populariteit van Zuid Kennemerland en de Zaanstreek, maar ook Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel worden onder mensen uit de Randstad steeds populairdere zoektermen op Funda. Verder accepteren sommigen kleinere woningen met minder voorzieningen, en stellen anderen hun aankoop langer uit om eerst te sparen.

Financiering voor meer mensen haalbaar maken 

De enige structurele oplossing voor het probleem is volgens de NVM het vergroten van het woningaanbod. Hoes: “Wij willen geen politiek bedrijven, maar we gaan er wel bij de politiek op aandringen dat er flink bijgebouwd wordt.”

Verder zou het volgens Hoes helpen om financiering voor meer mensen haalbaar te maken. Bijvoorbeeld door startersleningen, of door de aflossingstermijn op te rekken. “Gezien de langere levensverwachting en de pensioenleeftijd, zou je je kunnen afvragen of die termijn niet bijvoorbeeld van 30 naar 35 jaar kan. Dan spreid je het bedrag verder uit. Maar het allerbelangrijkste is dat je de aankoopprijs naar beneden krijgt. Want je moet zo’n huis ook maar zien te verkopen straks. Straks kun jij maar heel precies een woning financieren, en kun je verder niks. Is dat het leven dat je wil?”

Lees ook:

Een huis kopen in zes stappen

Met veel geduld en slim voorwerk kan het: een huis kopen voor de vraagprijs. Ook zonder aankoopmakelaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden