Woningaanbod slinkt snel

schaarste - Het tekort aan huizen groeit in het hele land. Amsterdammers zoeken nu ook in Alkmaar. En ook daar wordt al boven de vraagprijs geboden.

Over maximaal twee jaar is bijna overal in Nederland een tekort aan koopwoningen. Dat verwacht voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Jaarsma ziet dat de oververhitting van de Amsterdamse woningmarkt zich als een olievlek over de rest van het land verspreidt. Ook elders krimpt het aanbod. "We komen nu al 200.000 woningen tekort. Daar komt nog bij dat er jaarlijks 30.000 woningen te weinig worden gebouwd. En waar de vraag groter is dan het aanbod, zullen de prijzen stijgen."

In het afgelopen jaar zagen NVM-makelaars hun woningaanbod flink slinken, meldde de makelaarsvereniging gisteren. Stonden er vorig jaar rond deze tijd ruim 117.000 woningen te koop, nu zijn dat er 79.000. Vooral in Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Groningen werden fors minder te-koop-bordjes in de tuin geplant.

De vanzelfsprekende koploper: Amsterdam, daar daalde het aanbod met 19 procent. Ondertussen stegen de prijzen in de hoofdstad vorig jaar met 20 procent, en zagen inwoners van de regio's Zuid-Kennemerland en Utrecht de huizen zo'n 12 procent duurder worden. Wie op zoek is naar een woning in Amsterdam, maakt dikke kans dat er maar keus is uit drie beschikbare woningen binnen zijn budget. In Haarlem en Utrecht is dat niet veel anders.

Gevolg: kopers die eerder hun heil in Amsterdam zochten, en daarna in Haarlem of Utrecht, wijken nu nog verder uit. Naar Purmerend, naar Amersfoort, of nog verder weg naar Alkmaar. In die laatste stad gaan de ontwikkelen sinds een paar maanden hard. Zo tonen CBS-cijfers dat de huizenprijzen er in een jaar tijd met tien procent stegen. Nog meer dan in Utrecht en Haarlem. En ook in Alkmaar zien kopers hun keuzemogelijkheden slinken: van zeven beschikbare woningen een jaar geleden naar drie nu.

Volgens wethouder Peter van Huissteden, verantwoordelijk voor het nog te verschijnen Regionaal Actieprogramma Wonen, raakt de markt in Alkmaar nog niet oververhit. "Elk jaar bekijken we of we de prognose moeten aanpassen. Blijkt dat we meer moeten bijbouwen, dan zullen we dat ook doen."

Toch baart de ontwikkeling Johan Groen zorgen. Volgens de voorzitter van NVB Bouw, de vereniging voor bouwondernemers en ontwikkelaars, dreigt er een woningtekort in Alkmaar. Provincie en gemeenten houden onvoldoende rekening met de toestroom uit Amsterdam en omstreken, zegt hij. "We gaan dezelfde kant uit als Amsterdam. Ook hier wordt al overboden. Als we niet meer gaan bijbouwen dan we nu van plan zijn, moeten ook Alkmaarders straks in omliggende dorpen gaan kijken voor een betaalbare koopwoning."

undefined

Amsterdamse makelaars hebben het moeilijk

Failliete makelaars hebben zich nog niet bij hem gemeld, maar heel lang zal dat niet duren, verwacht Sven Heinen. De voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam ziet dat makelaars het nu misschien wel moeilijker hebben dan tijdens de crisis. Want, zegt Heinen, veel omzet valt er niet te maken als er weinig te verkopen is. Het slinkende woningaanbod leidt ook tot ongewenste taferelen. Heinen: "Sommige makelaars gaan ver onder de gebruikelijke tarieven zitten. Voor een pand van een miljoen vragen ze soms maar duizend euro, terwijl een courtage van 1 à 2 procent gebruikelijk is."

undefined

Minder bouwkundige inspecties

In Amsterdam, Utrecht en Groningen, waar de vraag naar woningen groter is dan het aanbod, besluiten huizenkopers steeds vaker de woning niet te laten inspecteren door een bouwkundige.

Dat constateert Vereniging Eigen Huis (VEH), de grootste partij die deze onderzoeken verricht. "Goede huizen in de populaire prijscategorie tussen de twee en drie ton zijn binnen een paar dagen verkocht," zegt Hans André de la Porte, persvoorlichter van VEH. Hij kan zich voorstellen dat daarbij druk wordt uitgeoefend door een makelaar of verkoper. "Er zijn genoeg kopers die het contract tekenen zonder voorbehoud van bouwkundige keuring," zegt hij. "Als jij dat wel wil, sta je dus minder sterk." Doordat veel kopers hun heil nu noodgedwongen buiten de grote steden zoeken, bestaat de kans volgens VEH dat deze situatie zich uitbreidt. Bij een bouwkundig onderzoek controleert een inspecteur het huis uitvoerig. "Hij kijkt met spiegeltjes in alle hoeken, meet de luchtvochtigheid en stelt een rapport van de woning op," zegt André de la Porte. "Laat je dat niet doen, kun je voor verrassingen komen te staan. Ik ken een situatie waarbij een appartement in Amsterdam geen aansluiting voor een wasmachine had. De koopster had geen keuring laten doen, en was tien mille kwijt." Landelijk ziet VEH een toename in aanvragen. "Mensen willen zeker weten of ze niet andermans problemen kopen." Jos de Groot

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden