Wonen / Milieuvriendelijk wijkje voorloper ecodorp

De vereniging Ecodorp wil een dorp oprichten waarin mensen écht betrokken zijn bij elkaar en bij de natuur. In een Vinex-wijk in de Randstad kan een kleine groep ecodorpers binnenkort al experimenteren.

DELFGAUW - De Vinex-wijk Emerald te Delfgauw (gemeente Pijnacker-Nootdorp) is nog grotendeels een bouwput. Er is zand, modder en beton. Op de achtergrond raast het verkeer over de A13. In deze niet-groene omgeving levert woningcorporatie Rondom Wonen binnenkort 49 milieuvriendelijke huizen op: een bijzonder project, omdat de meeste duurzame huizen in de koopsector worden gebouwd.

Bij zo'n apart project horen milieubewuste huurders, realiseerde de corporatie zich. ,,We kunnen de woningen natuurlijk met gemak verhuren'', vertelt P. de Lange van Rondom Wonen. ,,Bijvoorbeeld aan mensen uit de oude wijken waar veel wordt gesloopt. Maar we zijn bang dat dat niet werkt. De bewoners moeten zich aan bepaalde gedragsregels houden. Alleen dan bereik je dat het energieverbruik ook echt 50 tot 75 procent lager is dan normaal.''

Via via kwam de corporatie uit bij de vereniging Ecodorp (www.ecodorp.nl), die ernaar streeft het eerste ecodorp in Nederland op te richten. De bewoners van zo'n dorp moeten samen een gemeenschap willen vormen en spiritueel en ecologisch willen leven. Er zijn in Nederland al veel initiatieven die één of meer van deze doelstellingen nastreven, zegt Caroline Verhoeven van Ecodorp, maar er is nog geen project dat écht alle drie de pijlers realiseert.

Natuurlijk, vermeldt ook de website van Ecodorp, kent Nederland al kleine woon- en werkgemeenschappen, ecowijken en gezamenlijke woonprojecten. Toch laat de vereniging zich liever inspireren door buitenlandse ecovillages, zoals Findhorn in Schotland, Damanhur in Italië en Auroville in India.

,,Betrokkenheid bij elkaar, zorg voor de natuur én spiritualiteit zijn essentieel'', vertelt Verhoeven. ,,Spiritualiteit is een begrip waar iedereen een eigen invulling aan geeft. Belangrijk is dat de bewoners van een ecodorp elkaar steunen in de wijze waarop ze met spirituele vragen omgaan. Wie ben je, wil je jezelf kennen, wil je verder groeien; vragen die steeds terugkomen.''

Ruim 130 mensen hebben zich als toekomstig bewoner bij de drie jaar oude vereniging ingeschreven. Vijfhonderd mensen zijn geabonneerd op de nieuwsbrief, en op de website wordt levendig gediscussieerd. De vereniging zou dolgraag op een oud instellingsterrein van 70 hectare bij Gennep (onder Nijmegen) een ecodorp vestigen, maar deze gemeente weet al maanden niet of zij toestemming zal geven.

,,Vandaar dat we graag op dit aanbod van Rondom Wonen ingaan, een klein clubje kan in Delfgauw vast beginnen. We blijven ernaar streven een écht ecodorp te realiseren. Dat valt helaas niet mee: Nederland is vol en duur.''

Het project te Delfgauw heet 'Het Carré', omdat de huizen in een rechthoek rond een grote binnenplaats zijn gebouwd. Juist die binnenplaats is voor ecodorpers aantrekkelijk, omdat ze daar een gemeenschapshuis kunnen neerzetten. Minder aantrekkelijk is de randstedelijke sfeer -héél wat anders dan het groene Gennep- en de dichtbijgelegen snelweg. Omdat de huizen goed geïsoleerd zijn, blijft het verkeerslawaai naar verwachting tot de binnenplaats beperkt.

Alleen door subsidies uit vele potten was het voor de corporatie mogelijk deze energiezuinige huizen neer te zetten. De kale huurprijs bedraagt 378 euro per maand. Zonnecollectoren, vloerverwarming en zogeheten 'warmteterugwin'-systemen moeten ervoor zorgen dat de huizen veel zuiniger in energie zijn dan normale, vergelijkbare eengezinshuizen.

Voor al deze huizen mag de vereniging Ecodorp de huurders gaan selecteren. De corporatie toetst vervolgens alleen of de voorgedragen huurders aan de wettelijke eisen (inkomen en samenstelling van het huishouden) voldoen. Zowel de gemeente als het stadsgewest gaven hun toestemming voor deze constructie, die afwijkt van de normale wijze waarop de huizen in deze streek worden verhuurd.

De Lange van Rondom Wonen is niet bang dat de ecodorpers later alsnog naar Gennep zullen vertrekken. Als er één ding zeker is, dan is het wel dat hij altijd huurders voor deze goedkope huurwoningen zal vinden. ,,Mensen met een laag inkomen kunnen hier dubbel verdienen'', redeneert De Lange. ,,Ze hebben recht op huursubsidie en krijgen een energierekening die veel lager is dan ze gewend zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden