Wonen aan het water is in trek

Atlas voor gemeenten | Amsterdam en Utrecht blijven de aantrekkelijkste steden om te wonen, maar Dordrecht komt eraan.

Dordrecht ligt in het afvoerputje van het land, maar de stad is erin geslaagd het water in zijn voordeel uit te buiten. Aan de rivier is het mooi wonen en ook zijn voormalige fabrieksloodsen omgebouwd tot culturele plaatsen.

"Een schoolvoorbeeld van hoe je een oude industriestad kunt ombouwen tot een hedendaagse consumentenstad", prijst econoom Gerard Marlet. "In een stad als Oss, waar dit niet lukt, zie je dat mensen wegtrekken."

Dordrecht is de snelste stijger in de Atlas voor Gemeenten, waarin Marlet jaarlijks kijkt naar de aantrekkelijkheid van de vijftig grootste gemeenten in Nederland. Amsterdam staat onveranderd bovenaan als aantrekkelijkste stad, gevolgd door Utrecht en Amstelveen.

In de toptien staan steden met een opgeknapte historische binnenstad, culturele voorzieningen en een goede werkgelegenheid naast gemeenten met ruime woningen in een veilige en groene omgeving. "Die combinatie, dat zou het beste zijn, maar dat zit er niet in. Amsterdam is aantrekkelijk, maar ook onveilig, dat nemen de mensen die er willen wonen voor lief."

Aantrekkelijke steden zijn dat trouwens niet voor iedereen, zegt Marlet. De ruimere arbeidsmarkt geldt vaak niet voor lageropgeleiden en op de woningmarkt verdringen de rijkere kopers de sociale huurders. Die tweedeling is meteen het gevaar van een succesvolle stad, waarschuwde Marlet gisteren bij de presentatie van de nieuwste editie van de atlas, die het thema water heeft.

Die presentatie was in Purmerend, dat honderd jaar geleden werd getroffen door de stormvloed van 1916 in de Zuiderzee, die leidde tot de aanleg van de Afsluitdijk.

De kans op overstromingen blijkt nauwelijks van invloed op de aantrekkingskracht van steden, constateert Marlet. Sinds de bijna-ramp van 1995 is volop gebouwd in risicogebieden en niet alleen in steden als Dordrecht en Almere, die sowieso onder zeeniveau liggen. "Ook Utrecht en Zwolle bouwen hun uitbreidingswijken in gebieden met overstromingsrisico."

Ook aan de huizenprijzen is het risico niet af te lezen. Wonen aan het water is geliefd. Een gemiddeld huis met risico op overstroming is maar één procent goedkoper dan een vergelijkbaar huis op veilige bodem, becijferde onderzoeker Maarten Bosker van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Desondanks zal een deel van de woningwaarde verdampen als de zeespiegel deze eeuw een tot anderhalve meter stijgt, aldus Bosker.

Door de genomen maatregelen is de angst echter verdwenen, stelde programmamaakster Leonie van der Stadt gisteren. "We kunnen ons permitteren om met water om te gaan als natuur in plaats van bedreiging", aldus de maakster van 'Nederland in 7 overstromingen'. Nederlanders wanen zich veilig, zegt Marlet, "maar ik weet niet of dat terecht is. Kijk naar Dordrecht, het is al zo lang geleden dat daar iets gebeurd is, maar het ligt wel omgeven door water dus het risico blijft."

Intussen neemt door de klimaatverandering de kans op wateroverlast toe, waarschuwde Deltacommissaris Wim Kuiken. Hij riep de gemeenten gisteren op maatregelen te nemen tegen overvloedige regenval. "Wij zijn in dit land nooit klaar met het werken aan de delta."

Top-10

1. Amsterdam

2. Utrecht

3. Amstelveen

4. Haarlem

5. 's-Hertogenbosch

6. Den Haag

7. Haarlemmermeer

8. Nijmegen

9. Leiden

10. Leidschendam-Voorburg

In vergelijking met tien jaar geleden stijgen naast Dordrecht (plaats 14) ook Eindhoven (12) en Nijmegen (8). Heerlen (47) heeft de laatste plaats overgedaan aan Emmen. Opvallende dalers zijn Delft (23), Hilversum (24) en Oss (29).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden