Wondgaas dat in maag bleef, is enige bewijs

Chirurg vervolgd voor één zaak terwijl er 17 klachten liggen

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Het Openbaar Ministerie gaat maagchirurg Nick R. die door patiënten en nabestaanden beschuldigd wordt van zeventien medische blunders voor één zaak vervolgen: een achtergebleven wondgaas.

Tegen R., die vanaf 2004 tot oktober 2009 in het Scheper Ziekenhuis in Emmen ruim zeshonderd maagverkleiningsoperaties uitvoerde, waren zeventien klachten ingediend. Zes patiënten zouden door zijn ingrepen zijn overleden.

Maar slechts één zaak blijkt sterk genoeg om R. grove nalatigheid en onachtzaamheid te verwijten, met als gevolg zwaar lichamelijk letsel, aldus het OM. "Tijdens een operatie is R. erop gewezen dat er een wondgaas in de patiënt was achtergebleven. Hij heeft daarop geen actie ondernomen en zei: 'Er is niets aan de hand, ik naai de zaak dicht'", aldus officier van justitie Van Rest.

Volgens een door het OM geraadpleegde Belgische specialist in maagverkleiningsoperaties zijn de complicaties en klachten die hierna bij de patiënt optraden vrijwel zeker het gevolg van het achtergebleven gaas. Dat is uiteindelijk na bijna drie maanden operatief verwijderd.

Bij een andere patiënt bleef een naald achter. De complicaties die daarna optraden, zijn waarschijnlijk niet toe te schrijven aan die naald, aldus de Belgische expert. De naald is ook na enkele dagen verwijderd.

Ook speelt voor het Openbaar Ministerie mee dat Nick R. in 2002 in Duitsland is veroordeeld voor eenzelfde fout met een achtergebleven gaas. Als hij in Nederland veroordeeld wordt, kan hij een celstraf van maximaal een jaar krijgen. De maagchirurg mag hier niet meer werken omdat hij niet als medisch behandelaar is geregistreerd.

Officier van justitie Van Rest toonde gisteren in een persconferentie begrip voor de teleurstelling van gedupeerden voor het besluit R. slechts voor een zaak te vervolgen. Van Rest benadrukte dat juridisch bewijs van verwijtbare schuld in medische zaken, ook na drie jaar onderzoek, heel moeilijk te leveren is. Patiënten die een maagverkleining ondergaan, hebben bijvoorbeeld vaak diverse medische problemen. Of een maagbloeding of hartprobleem inderdaad het gevolg is van een verkeerde ingreep, is naderhand lastig vast te stellen.

Maagverkleiningen zijn bovendien berucht om de grote kans op complicaties als naadlekkages of maagbandjes die de maag doorprikken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden