Wonderlijke argumenten van angsthaas NS

Ze hadden er bij de Remonstrantse Broederschap vast niet van durven dromen: dat hun mediacampagne 'Geloof begint bij jou' - met posters, radiospotjes en advertenties - al vóór de start op 11 november tot ophef zou leiden.

In december vorig jaar vertelde Christa Anbeek, toen net benoemd op de remonstrantse leerstoel aan de Vrije Universiteit, in dit dagblad al over de 'unieke' campagne die op stapel stond - na een marketingonderzoek dat de kerk liet uitvoeren door bureau Motivaction. Simpele reden: "Het is wel een beetje erop of eronder." De remonstranten worstelen nu eenmaal met de paradox der vrijzinnigheid: hun ruimdenkende, milde, spirituele boodschap zou velen in dit tijdsgewricht moeten bekoren, maar in de praktijk blijkt de aantrekkingskracht gering. Het kerkgenootschap telt door vergrijzing en leegloop nog maar zo'n zes- à zevenduizend zielen.

De campagne, het moet gezegd, ziet er alleraardigst uit. Op de posters staan portretten met uitspraken als 'Mijn God trouwt ook homo's', 'Mijn God dwingt me tot niets', 'Mijn God doet niet aan dogma's'. Baat het niet, zou ik zeggen, het zal evenmin schaden.

Bij de NS bleken ze daar anders over te denken. Gisterochtend bracht het bestuur van het kerkgenootschap via een persbericht naar buiten dat het spoorbedrijf weigerde om de posters op te hangen. Het wilde volgens de remonstranten 'neutraal' blijven, 'en gaf ook aan dat de religieuze spanningen wereldwijd meespelen bij de afweging'.

De NOS wist te melden dat de NS daarbij in het bijzonder dachten aan 'het terreurbewind van IS'.

Geschrokken door de mediacommotie kwam het bedrijf onmiddellijk in spoedvergadering bijeen. Aan het begin van de middag waren ze eruit: de posters mogen straks gewoon op de stations hangen.

Eind goed, al goed, wat u zegt. Het maakt de twee argumenten die het bedrijf gebruikte niet minder de moeite van het bepeinzen waard.

Over het eerste kunnen we kort zijn. Geen enkele reclameboodschap is 'neutraal' - of die nu de aanprijzing van hagelslag, halvarine of de Allerhoogste betreft. Bovendien verspreiden de NS wel de posters van de Bond tegen Vloeken en van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind. Hoezo zouden die van de remonstranten dan ineens taboe zijn?

Het doet vermoeden dat het argument van de 'religieuze spanningen wereldwijd' het zwaarste woog. Kennelijk waren ze op het NS-hoofdkantoor reuze beducht voor reacties uit islamitische hoek. Terecht?

Toegegeven, dat andere levensbeschouwelijke stromingen aanstoot zouden nemen aan de campagne lijkt onwaarschijnlijk. Atheïsten staan bij mijn weten niet bekend om hun actiebereidheid. Ook orthodox-protestanten uiten hun godsdienstige gekrenktheid hooguit in woord en geschrift. Hindoes en boeddhisten hier te lande tonen sowieso zelden hun religieuze kwetsuren. Joden die in woede ontsteken zodra ze zo'n poster op het perron ontwaren? Alleen al de gedachte werkt op de lachspieren. Het is daarentegen geen geheim dat sommige moslims nogal moeite hebben met andermans religieuze overtuiging.

Maar dat het spoorbedrijf om die reden de posters wilde tegenhouden, is ronduit angsthazerig. En dat niet alleen, het is vooral beledigend voor alle moslims die er de schouders over ophalen. Net als u en ik.

Ik denk niet dat de Nederlandse Spoorwegen daarom op hun schreden terugkeerden. Maar dat had wel gemoeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden