'Plagiaat'

Wonderkind Laurent (9) stopt per direct met zijn studie aan de TU Eindhoven

Laurent Simons in gesprek met het Franse persbureau AFP.  Beeld AFP
Laurent Simons in gesprek met het Franse persbureau AFP.Beeld AFP

De negenjarige Laurent Simons was hard op weg de jongste universitair gediplomeerde ooit te worden. Dinsdag trokken zijn ouders echter de stekker uit zijn studie electrical engineering aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

Hij zou in negen maanden afronden, wat andere studenten drie jaar kost, en lag daarmee op koers om de jongste academicus ooit te worden. Laurent Simons (9) kun je rustig een wonderkind noemen.

Het besluit om met de studie te stoppen volgde op een voortgangsgesprek met zijn mentor, de decaan van de faculteit en de opleidingsdirecteur. Daarin werd duidelijk dat de universiteit de beoogde einddatum voor het afstuderen van Laurent niet haalbaar acht, gezien het aantal tentamens dat hij nog moest afleggen vóór zijn tiende verjaardag, op 26 december.

De TUE deed daarop een voorstel om van een tijdpad uit te gaan “dat bij Laurent past, waarmee hij de opleiding medio 2020 zou kunnen voltooien”, zo schrijft de onderwijsinstelling in een persverklaring. Dit tijdpad zou Laurent voldoende kans geven om de vaardigheden te ontwikkelen die horen bij de laatste fase van de opleiding, zoals inzicht, creativiteit en kritische analyse.

Er zou een beschuldiging van plagiaat zijn en de jongen zou slachtoffer zijn van ‘pestgedrag’

De ouders van Laurent gingen hiermee niet akkoord. In Het Parool verklaarden zij gisteren dat hun zoon slachtoffer was van ‘pestgedrag’. Laurent zou zijn beschuldigd van plagiaat en hij zou zijn gezakt voor een mondeling tentamen, dat hij nog niet had gedaan. Ook zou er vanuit de universiteit zijn gezinspeeld op het inschakelen van de kinderbescherming, omdat zijn ouders hem te veel onder druk zouden zetten.

Of er inderdaad een beschuldiging is geuit van plagiaat, kan woordvoerder Ivo Jongsma van de TUE niet bevestigen, uit privacyoverwegingen. Maar, zo stelt hij: “Plagiaat is een academische zonde, niet het einde van de wereld. Dus zelfs als er sprake van zou zijn, is het geen reden om te stoppen met de opleiding.”

Dat er tussen de universiteit en de ouders van Laurent gesprekken zijn gevoerd over de gevaren van een te hoge studiedruk, vindt hij gezien de leeftijd van Laurent en zijn exceptionele studietempo niet meer dan logisch. Jongsma: “Als we als universiteit niet waakzaam zouden zijn op het welzijn van onze studenten, verzaken we onze verantwoordelijkheid”.

Lees ook:

Hij is er, de speciale klas met alleen hoogbegaafde kinderen

Twee jaar geleden kondigde Trouw-redacteur Ingrid Weel aan dat ze zelf ging proberen om fulltime basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen te realiseren. Het is haar gelukt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden