Wonder Zonderland blijft uit

Olympisch kampioen mist finale op rekstok. Voorbereiding te kort. Rampjaar compleet.

ELINE VAN SUCHTELEN

Het had een klein wondertje moeten worden, zoals Epke Zonderland het zelf noemde. Een groot wonder misschien wel. Een medaille halen op de rekstok op de wereldkampioenschappen turnen in Glasgow met een voorbereiding van slechts vijf weken trainen.

Zonderland heeft nog iedere dag hoofdpijn vanwege een hersenschudding die hij twee maanden geleden tijdens een val in een training opliep. De 29-jarige Fries zonderde zich af van media en fans en liep met een zonnebril op om zo snel mogelijk te herstellen. Daarna volgde een spoedcursus WK turnen.

Gisteren bleek die korte voorbereiding niet lang genoeg geweest. Zonderland faalde op rek, en verspeelde daarmee zijn eerste kans om zich op naam te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio. "Ik kan op mijn hand tellen hoeveel rekoefeningen ik de afgelopen weken heb kunnen doen", sprak de turner uit Lemmer na afloop teleurgesteld. "Het waren er maar vijf."

Dan een fatsoenlijke oefening neerzetten is gekkenwerk, dat wist hij zelf ook wel toen hij in het vliegtuig stapte naar Glasgow. Toch hoopte Zonderland op een mirakel. "Ik had nog wel een klein sprankje hoop. In de training voelde de rekstok wel lekker aan."

Toen hij op het moment suprême aan de lat werd gehangen, was er van een flow geen sprake meer. Zonderland had in de teamwedstrijd voor Nederland al twee keer in actie moeten komen. Op voltige en brug. Daarna voelde hij dat zijn lichaam vermoeid was.

Bij het eerste vluchtelement ging het nog goed. Daarna kwam hij twee keer te dicht op de rekstok. "Als je bijna stilvalt, kost het heel veel energie om door te turnen. Normaal gesproken ben je zo sterk dat je in alle omstandigheden door kunt gaan. Die basis had ik nu gewoon niet."

Zonderland was nog verbaasd dat hij überhaupt aan de rekstok bleef hangen, zo slecht ging het voor zijn gevoel. "Ik wist tijdens de oefening al dat de finale er niet in zou zitten."

Met een score van 14.300 bleef hij ver verwijderd van de eindstrijd op het nummer waarop hij zijn titel wilde prolongeren.

Een troost: Nederland schaarde zich met een totaalscore van 341.925 wel ruim bij de beste zestien landen, waarmee een plek voor het olympisch testevenement binnen is. Voor een historisch teamticket - Oranje haalde nog nooit met een mannenteam de Spelen - moet Nederland zich volgend jaar april in Rio bij de beste vier landen plaatsen.

Die sluiproute zou voor Zonderland, nu hij in Glasgow geen medaille pakt, de makkelijkste manier zijn om een ticket voor de Spelen te bemachtigen. Als plaatsing als team niet lukt, heeft Zonderland nog een sluiproute naar Rio. Nederland heeft, door gisteren in de landenwedstrijd minimaal topzestien te eindigen, ook nog een aanwijsplek voor een turner.

Bondscoach Mitch Fenner had in Glasgow de voordeur naar Rio keihard in willen trappen, zoals hij het lang in de hoofden van zijn turners inprentte. Maar rechtstreekste plaatsing voor de Spelen was een onrealistisch doel voor Oranje, dat nooit hoger dan een 17de plek noteerde in de mondiale teamwedstrijd voor landen.

Dat mirakel wisten de Nederlandse turnsters, die voor het eerst in veertig jaar weer naar Rio gaan, zaterdag wel klaar te spelen. Hun mannelijke collega's Zonderland, Yuri van Gelder, Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Jeffrey Wammes en debutant Frank Rijken begonnen nerveus aan de wedstrijd op vloer. Met hier en daar wat hupjes na en andere onvolkomenheden was de gedroomde monsterscore van 348, die Fenner graag had gezien, niet meer haalbaar.

Toch maakt de welbespraakte Brit maakt zich allerminst zorgen over zijn mannen. Nederland gaat naar de Spelen, daar is hij van overtuigd. Zo niet door de voordeur, dan wel via de achterdeur. Hij staat nog op een kier.

undefined

Van Gelder op jacht naar ticket voor Rio

Yuri van Gelder hoopt zaterdag in de ringenfinale op jacht naar een olympisch ticket te mogen gaan. Bij het ter perse gaan van deze krant stond de ringenspecialist met een score van 15,533 voorlopig zesde in de tussenstand. Er kwamen geen andere ringenspecialisten meer in actie, een plek bij de beste acht geeft recht op deelname aan de finale.

Als de 32-jarige turner uit Waalwijk een medaille haalt, plaatst hij zich op naam voor de Olympische Spelen in Rio. De ringenspecialist, die tien jaar geleden wereldkampioen werd, is de enige Nederlandse turner die nog goede kansen heeft om in Glasgow een ticket te bemachtigen.

Meerkamper Bart Deurloo mag vrijdag waarschijnlijk in de allroundfinale terugkomen. Zijn ambities op succes op de rekstok moest hij laten varen toen hij tijdens zijn oefening op zijn favoriete onderdeel kort uit balans raakte.

Met een totaalscore van 86,465 schaarde Deurloo zich wel ruimschoots bij de beste vierentwintig turners die aan de finale op de meerkamp mogen meedoen. Deurloo voelde zich na zes toestellen nog zo fit als een hoentje. "Ik zou die meerkamp er nu nog wel een keer achteraan kunnen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden