Wonder nodig voor akkoord politie-cao

De kans dat op korte termijn een akkoord wordt bereikt over een nieuwe politie-cao is klein. Het lijkt erop dat alle bonden gaan dwarsliggen. Ook als dat niet het geval is, blijft de situatie penibel.

Even heerst er rust rond de totstandkoming van de nieuwe politie-cao. Maar van ’geen nieuws is goed nieuws’ geen sprake. Het is zelfs niet overdreven om te stellen dat een dieptepunt is bereikt.

Na maanden van acties, stroeve besprekingen en de helpende hand van bemiddelaar Doekle Terpsta, maakte minister Guusje Ter Horst (binnenlandse zaken) twee weken geleden haar eindbod bekend. Het kost haar een flinke duit meer dan het eerste bod, 320 miljoen in plaats van 200 miljoen. De looptijd is wel een jaar langer.

De vakbonden wegen elk voor zich af of het voorstel van Ter Horst ermee doorkan. De eerste knopen werden daarover snel doorgehakt. De Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) raadpleegde zijn 23.000 leden, die een glashelder antwoord klaar hadden: ’Nee. Nooit. Onacceptabel’. Hetzelfde geldt voor de kleinere vakbond ANPV met 5000 leden, die – zowel wat cao-inzet als actiebereidheid betreft – op één lijn zit met de ACP. Alleen de allerkleinste politiebond, de VMHP, kan onder voorwaarden leven met het bod. Maar de stem van die partij, met in totaal 1000 leden, lijkt verwaarloosbaar, in een beroepsgroep waarin in totaal 53.000 personen werken.

Hoewel, misschien is dat te snel gezegd. Het wachten is namelijk op de reactie van de achterban van de Nederlandse Politiebond (NPB), met 23.000 leden. De uitslag van hun stem, per post, wordt 5 maart bekend. Als de NPB – onverwacht – wel wil tekenen voor Ter Horsts cao-bod, zal de kleine VMHP zich voor één keer machtig voelen. Om een akkoord tussen minister en bonden te beklinken, is een meerderheid nodig en de VMHP zou de NPB aan een ’zegen’ kunnen helpen. Voor dit scenario, de enige kans op een snelle oplossing, is een klein wonder nodig. Naar verwachting stemt vrijwel al het politiepersoneel, dus ook dat van de milde NPB, tegen een akkoord. De woorden van korpsbeheerders, onder wie burgemeester Job Cohen, die de politie aanspoorden om niet langer tegendraads te zijn, lijken daar geen verandering in te brengen. Sterker nog: de Amsterdamse korpsleden zien die goedbedoelde inmenging als verraad. Ze hadden Cohen aan hun zijde gerekend.

Minister Ter Horst ondernam zelf ook nog een laatste reddingspoging. In een brief, gericht aan alle vakbondsleden, wilde ze eventuele misverstanden over haar aanbod uit de wereld helpen door alles nog een keer klip en klaar voor te leggen. De bewindsvrouw wijst erop dat zij al een tegemoetkoming heeft gedaan, door 80 miljoen meer voor het politieloon uit te trekken dan gepland. De minister spreekt nog hoop uit op een vlot akkoord. Als dat akkoord er via NPB en VMHP komt, blijven de andere bonden boos achter, met grote kans op nieuwe acties en grotere verdeeldheid binnen het politiewezen.

De vraag is dus niet óf zich problemen voordoen, maar op welke manier en hoe fors.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden