Wolven opgejaagd in Noorwegen

null Beeld ap
Beeld ap

Noorwegen telt slechts dertig wolven, toch wordt Noorse jagers binnenkort toegestaan er daarvan zestien af te schieten. Het land is bang dat bij een te grote wolvenpopulatie het vee van schapenhouders in gevaar komt. De Noren hebben er zin in: 11.571 jagers hebben zich inmiddels aangemeld voor een jachtvergunning.

Tom Scheele

Ondanks dat de wolvenpopulatie in Noorwegen al erg klein is, worden er dus toch jachtlicenties uitgegeven. Dat wordt volgens het Noors Milieuagentschap gedaan om het vee van schapenhouders te beschermen. Triest, stelt Leo Linnartz van stichting Wolven in Nederland. Hij probeert al jaren de wolf terug naar Nederland te krijgen. In maart van dit jaar is dat gelukt: voor het eerst sinds 150 jaar werd er toen een wolf op beeld vastgelegd.

Volgens hem kunnen schapen prima beschermd worden tegen een groeiend aantal wolven. "Met een elektrisch hek en een goede waakhond houd je roofdieren gemakkelijk buiten. In Noorwegen is het echter gebruikelijk om de schapen onbewaakt in het wild los te laten, waar ze dus een makkelijke prooi vormen." Elk jaar worden zo'n 2.000.000 schapen losgelaten in Noorwegen, 1.500 daarvan sterven door toedoen van de wolf.

Linnartz wijst erop dat Noorwegen, net als Nederland, de Conventie van Bern getekend heeft in 1979. Dit verdrag houdt onder meer in dat bedreigde diersoorten, zoals de wolf, behouden moeten blijven in het wild. "Op deze manier wordt de wolf langzaam uitgeroeid in Noorwegen. Het is diep triest dat er in zo'n enorm land met relatief zo weinig inwoners geen plaats is voor een bedreigd dier als dit. In veel andere landen zou blij gereageerd worden op de komst van wolven. Daar niet, terwijl er ruimte is voor duizenden roofdieren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden