Wöltgens: Nederland sterker als Duitse deelstaat

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Een paar van zijn PvdA-partijgenoten verzekeren dat dit niet zomaar een losse grap is van Thijs Wöltgens, burgemeester van Kerkrade en Eerste Kamerlid. Toen hij nog leider van de Tweede Kamerfractie was riep hij intern ook weleens dat het niet zo gek zou zijn als Nederland een deelstaat van Duitsland was.

Het is een opmerkelijke gedachte die Wöltgens ventileert in een stuk dat hij schreef voor partijorgaan Socialisme & Democratie. De senator redeneert daarin dat, op weg naar een verenigd Europa, aan de burgers duidelijk moet worden gemaakt dat we nu al - economisch gezien - feitelijk een land zijn van de Bondsrepubliek, vergelijkbaar met Noordrijn-Westfalen.

Om te vervolgen: “Er is zelfs discussie mogelijk over de vraag of Nederland niet samen met het genoemde Bundesland als deelstaat van de BRD meer invloed in Europa zou hebben dan nu als één van de vele landen van de Europese Unie. In elk geval zouden regeringen in Berlijn het gewicht zwaarder voelen.”

Het gefilosofeer over Nederland als Duitse deelstaat past in Wöltgens' visie op de toekomstige rol van de sociaal-democratie in Europa en sluit aan op zijn voorspelling dat de nationale politiek steeds verder zal marginaliseren. De rol van de politiek als besluitvormingsapparaat wordt uitgehold nu beslissingen steeds meer het resultaat worden van ontelbare interacties binnen een (internationaal) netwerk van belanghebbenden. Anders gezegd: de nationale politiek wordt vaker bepaald door issues van buiten, door mondiale ontwikkelingen. En in die grote boze buitenwereld dreigen de neo-liberalen het voor het zeggen te krijgen.

Wöltgens ziet echter nog toekomst voor sociaal-democraten als die zich Europees sterk gaan maken. Daar past de overweging in om met Duitsland te fuseren. In een uiteindelijk verenigd Europa zullen de sociaal-democraten, samen met de christendemocraten, een sterke Brusselse overheid moeten organiseren, die borg staat voor handhaving van de verzorgingsstaat. Daarbij kunnen de sociaal-democraten zich tegelijk voor de kiezers profileren via een duidelijk vijandbeeld: de neo-liberalen zijn de tegenstanders. Die zijn nu eenmaal uit op vernietiging van diezelfde verzorgingsstaat.

In zijn artikel, bedoeld voor de discussie over een nieuw beginselprogramma dat de PvdA wil schrijven, zet de Limburger zich tenslotte af tegen een voortzetting van de huidige paarse coalitie. Hij waarschuwt dat zijn partij zich moet voorbereiden op “een onvermijdelijke confrontatie met de liberalen, zowel van de VVD als van D66”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden