Wolters Kluwer: minder omzet, 931 banen weg

AMSTERDAM (ANP) - Het informatieconcern Wolters Kluwer heeft woensdag opnieuw de omzetverwachting verlaagd. Om de verslechterde marktomstandigheden het hoofd te bieden, gaat het concern harder in de kosten snijden.

Eind 2011 moet Wolters Kluwer 931 voltijdbanen minder tellen. Wolters Kluwer rekent dit jaar op een omzetgroei van minder dan 3 procent. In juli paste Wolters Kluwer de omzetverwachting ook al aan van 4 naar 3 procent. Vorig jaar behaalde de uitgever een omzet van dik 3,4 miljard euro.

Wolters Kluwer kondigde in februari bezuinigingsmaatregelen aan, waaronder het schrappen van een niet nader genoemd aantal banen door het opheffen van dubbele functies en het uitbesteden van werk naar lagelonenlanden. De ingreep zou vanaf 2011 besparingen opleveren van jaarlijks 50 tot 75 miljoen euro.

Extra ingrepen

Nu ziet Wolters Kluwer noodzaak om dit programma te intensiveren. Kantoren worden sneller samengevoegd, werknemers moeten sneller gaan werken met hetzelfde computersysteem. De extra ingrepen moeten de jaarlijkse besparingen tillen naar 120 miljoen per jaar vanaf 2011.

De te schrappen 931 arbeidsplaatsten maken zo'n 5 procent uit van het totale personeelsbestand. Of Wolters Kluwer hiermee meer banen schrapt dan in februari werd beoogd, wilde het concern niet zeggen. Een deel van de banen verdwijnt via natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslag is niet uitgesloten.

Verslechterende marktomstandigheden

Wolters Kluwer telt wereldwijd ruim 19.500 werknemers, waarvan bijna twaalfhonderd in Nederland. Of er banen in Nederland verdwijnen, wilde een zegsvrouw niet zeggen.

Het bedrijf, dat onder meer medische en juridische tijdschriften publiceert, heeft te kampen met verslechterende marktomstandigheden voor producten die niet op abonnementen gebaseerd zijn, zoals advertenties en boeken. Wolters Kluwer haalt hier ongeveer 30 procent van zijn omzet uit.

Mes in gezondheidstak

Wolters Kluwer liet ook weten het mes te zetten in de gezondheidstak. Het concern zal slecht renderende producten op korte termijn afstoten. Volgens het bedrijf gaat het om producten zonder abonnement, maar ook tijdschriften. Verder moet de divisie sneller de overgang maken naar online producten en software.

Wolters Kluwer handhaafde wel een eerder afgegeven prognose dat de winst per aandeel dit jaar uitkomt tussen 1,52 en 1,57 euro. Het bedrijf rekent nog steeds op een kasstroom van ongeveer 400 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden