Wolkers geroemd als 'groot zoon van ons land'

(Novum) - In Amsterdam is woensdag afscheid genomen van Jan Wolkers. Honderden genodigden, vrienden, en liefhebbers en bewonderaars van zijn werk woonden de plechtigheid op begraafplaats De Nieuwe Ooster bij. De sprekers roemden de sprankelende levenskracht van de overleden schrijver en kunstenaar. Later woensdag wordt Wolkers gecremeerd.

In de aula van het crematorium zaten zo'n 170 genodigden. De overige belangstellenden konden de ceremonie vanuit twee tenten buiten de zaal volgen. Er waren niet genoeg zitplaatsen voor alle belangstellenden. Naast de tenten lag een condoleanceregister. De bijeenkomst werd geleid door Onno Blom, de biograaf van de schrijver en kunstenaar. Onder de aanwezigen bevonden zich onder anderen prominenten als Hans van Mierlo, Hans Teeuwen, Frits Barend, Hugo Claus en Monique van de Ven.

Uitgever Robbert Ammerlaan zei in zijn toespraak dat Wolkers Nederland door zijn literaire werk van bekrompenheid heeft bevrijd. Dat Wolkers nooit genoeg literaire waardering zou hebben gekregen, kon hem volgens Ammerlaan niet schelen. Hij noemde de schrijver 'de goedaardige boswachter van de ziel'. Hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes roemde de puurheid van Wolkers.

Vriend en historicus Maarten van Rossum sprak onder meer over de beeldhouwwerken van Wolkers, die zijns inziens te weinig aandacht hebben gekregen. Minister van Cultuur Ronald Plasterk noemde Wolkers 'een groot zoon van ons land'. Collega-schrijver Remco Campert droeg een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor.

Tussen de toespraken door werd muziek gespeeld en klonken gedichten van Wolkers zelf. Wolkers' zoon Tom speelde samen met de vriendin van zijn broer Bob de eigen compositie 'Cat in the rain'. Wolkers' weduwe Karina nam als laatste het woord. Zij sprak zijn vier zonen toe en besprak de band die haar man had met allevier. Ze sloot af met een citaat van Shakespeare.

Vrijdag overleed Wolkers op Texel, waar hij woonde en werkte. Hij wordt gerekend tot de grootste Nederlandse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Hij verwierf ook bekendheid als schilder en beeldhouwer. Zo is het Auschwitz-monument in het Amsterdamse Wertheimpark van zijn hand. Ook maakte hij het monument voor schrijver Theo Thijssen dat sinds 2005 bij diens voormalige graf op De Nieuwe Ooster staat.

Op De Nieuwe Ooster in de Watergraafsmeer vonden meer literaire grootheden hun laatste rustplaats. Onder meer Jacques Perk, Ed. Hoornik en Nescio liggen er begraven. Eerder dit jaar werden ook Majoor Bosshardt en Jos Brink er ter aarde besteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden