Wolkenkrabbers rond WTC zijn 's nachts zwarte silhouetten

NEW YORK - Van grote hijskranen, bulldozers en grijpmachines tot het doorgeven van emmers. De schoonmaakoperatie bij het vernielde World Trade Center is op een bepaalde manier een doorsneeklus in de sloopsector. Het verschil: Ground zero, zoals het WTC-gat nu wordt genoemd, is ook de plaats van de grootste terreuraanslag in Amerika ooit.

Terwijl ze graven in de lagen puin, proberen gehelmde reddingswerkers, brandweerlieden, politiemensen en vrijwilligers te voorkomen dat de 45-meter hoge berg resten van wat ooit het WTC was verder inzakt, omdat in holtes mogelijk nog overlevenden zijn.

Ze moeten ook zorgen dat potentieel bewijsmateriaal voor de FBI bewaard blijft, zoals resten van de twee vliegtuigen die de 390 meter hoge torens ramden.

Zelf met al het beschikbare materieel is het een operatie van de orde van grootte van het bouwen van de piramides in Egypte. Nooit eerder is een wolkenkrabber ingestort, laat staan twee, op hetzelfde moment op dezelfde plek. De reddingswerkers gebruiken elektrische zagen, hijskranen en hun handen om het puin weg te halen en te onderzoeken. Vier bouwbedrijven uit New York zijn aangetrokken om de zwaarste stukken van hun plaats te krijgen.

Sloopexpert Mark Loizeaux is voor een van de bedrijven, Tully Construction, belast met de leiding. Hij heeft een batterij aan machines tot zijn beschikking: vier zware hydraulische kranen en acht hydraulische graafmachines die ,,staal kunnen grijpen, snijden en resten kunnen losscheuren'', legt Loizeaux uit. In de loop van zondag, zegt hij, zijn reddingswerkers voor het eerst doorgedrongen tot de onderste verdiepingen onder de torens waar, op een diepte van 24 meter, een metrostation is gevestigd. Ze vonden er enkele holtes, maar geen overlevenden. ,,Wij halen het puin in principe laag voor laag weg om die ruimtes te openen voor de zoek- en reddingsoperatie van brandweer en politie'', zegt Loizeaux.

Het aantal vermisten in New York is gisteren bijgesteld naar 4957. Er zijn 190 doden geborgen, van wie 145 zijn geïdentificeerd. Bij het Pentagon in Washington staat het aantal vermisten nog altijd op 118, terwijl niet meer dan 6 doden zijn geborgen.

De WTC-torens waren erop berekend een klap van een Boeing 707 te weerstaan -destijds het grootste type vliegtuig, maar veel kleiner dan de toestellen die een week geleden insloegen.

Binnen enkele uren nadat de torens tenonder gingen in gigantische, ondoordringbare wolken cementstof, kwamen de bouwkranen hier al aan op zware vrachtwagens, die reden langs het mortuarium waar de eerste WTC-doden arriveerden.

's Nachts wordt het terrein verlicht door sterke lampen -deels geleend van een filmstudio in Queens. Vanuit de buitenwijken kun je de onwerkelijke, zwarte silhouetten zien oprijzen van de andere wolkenkrabbers in het financiële district.

Vrachtwagens brengen het puin over naar Staten Island, waar het op een veld wordt uitgespreid. Vervolgens gaan agenten van de FBI en New York City nauwgezet door het materiaal, op zoek naar bewijsmateriaal. Elke dag wordt 2300 kubieke meter puin weggebracht. Hoe lang het gaat duren om de naar schatting 1,5 miljoen kubieke meter puin in Manhattan weg te halen is onduidelijk.

Tom Rowe, een brandweerman uit New Jersey vindt het ruimen met emmertjes een onbegonnen klus. ,,Het is alsof je je achtertuin vol zand gooit en dat met een theelepeltje aan het weghalen bent.''

Overal in het land volgen constructie-experts -architecten, ingenieurs, bouwers en slopers- de operatie bij het WTC. Zij zien meer dan alleen de televisiebeelden waarop de reddingswerkers mieren lijken.

,,Het is al een enorme klus, maar die is nog eens honderd keer zo zwaar door de zorg waarmee hij moet worden uitgevoerd'', zegt Bill Walsh, manager van een bedrijf dat is gespecialiseerd in het slopen van grote gebouwen. ,,Dit is uitzonderlijk'', aldus Jay Lubow, een architect uit New York die ook werk heeft gedaan in het World Trade Center.

,,Mensen denken dat je het puin gewoon kan oprapen. Maar het is net mikado. Als je iets weghaalt aan de bovenkant, zet je ook stokjes eronder in beweging.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden