Wolken bepalen het beeld

Een hogedrukgebied boven de Baltische Staten neemt geleidelijk in betekenis toe, maar een hardnekkig lagedrukgebied weet nog van geen wijken en ligt honkvast boven Frankrijk. Het weer in ons land is de komende dagen veelal onder invloed van het lagedrukgebied. Daardoor zijn er op deze eerste dag van de week veel wolken te zien en is het soms een beetje druilerig. Veel regen wordt echter niet verwacht. Met veel wolken wordt het vanmiddag niet warmer dan een graad of 11. Daarbij waait een oosten- tot noordoostenwind, rond kracht 3, op de Waddenzee waait het eerst nog vrij krachtig, 5 Bft. Vanavond en vannacht klaart het soms op. Doordat de lucht erg vochtig is en het amper waait, ontstaat gemakkelijk mist.

Morgenvroeg kan de mist in de ochtendspits op sommige plaatsen hinderlijk zijn. Verder is het ook morgen vaak bewolkt en soms nat. Aan de temperatuur verandert niet veel. Meer nattigheid wordt woensdagmiddag en donderdag verwacht. Het lagedrukgebied komt dan in onze omgeving te liggen en hierdoor neemt de kans op regen toe. Of daarna het hogedrukgebied meer te zeggen krijgt is nog vrij onzeker, maar zoals de verwachting er nu bij ligt, blijft de depressie ons weerbeeld bepalen.

De afgelopen oktobermaand is de boeken in gegaan als zonnig en gemiddeld nat. De gemiddelde maandtemperatuur was met 10 graden vrij normaal. Het begin en het einde van de maand waren koud met op 28 oktober in het midden van het land voor het eerst sinds het einde van het zomerseizoen een temperatuur iets onder het vriespunt. Nat was het vooral langs de kust. In Den Helder is 195 mm regen geregistreerd, terwijl gebruikelijk in de hele maand slechts 90 mm valt. Sinds 1957 is niet eerder zoveel regenwater in oktober opgevangen. Wel was de zon vaak te zien.

Extreem weer was het het afgelopen weekeinde in Vietnam. Normaal loopt in de omgeving van Hanoi het natte seizoen ten einde, maar afgelopen vrijdag vielen zware regenbuien met overstromingen als gevolg. Straten zijn in rivieren veranderd. Er zijn negen doden gevallen en honderden mensen zijn dakloos geworden. Er viel ruim 350 mm regen en dat is sinds 1984 niet voorgekomen. De verwachting is dat het gebied met zware buien zich wat noordwaarts verplaatst. Dus voorlopig is het gevaar van overstromingen nog niet geweken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden