Wolf verdwaalt in woud van regels

De wolf, gisteren, op een industrieterrein in Hoogezand.Beeld anp

Gelukkig heeft hij het zelf niet in de gaten, maar de wolf die dezer dagen vanuit Drenthe waarschijnlijk het gebied bij het Groningse Hoogezand-Sappermeer heeft aangedaan, is terecht gekomen in een woud van regelgeving.

Het dier is in ieder geval zwaar internationaal beschermd. Juristen van de Universiteit van Tilburg hebben de beschermingsstatus van 'Canis lupus' al uitgebreid beschreven. Medewerkers van het groene onderzoeksbureau Alterra hebben vervolgens een 'concept-wolvenplan' opgesteld.

En of dat nog niet genoeg was, speelden schapenhouders, jagers, ambtenaren, boeren en deskundigen in oktober 2013 in de bossen bij kaasboerderij Hoekelum bij Bennekom vier mogelijke incidenten met wolven na. Zo controleerden ze of de bedachte regelgeving en alle daaruit voortvloeiende protocollen in de praktijk wel werken. Ze stelden 'stroomschema's' vast die onvolkomenheden in de aanpak van wolvenoverlast duidelijk moeten maken. Conclusie: wat in de studeerkamer is bedacht, hapert in de praktijk.

Protocol
De eerste oefening betrof de 'aanrijding met wolf', waarbij het roofdier bewusteloos wordt gereden door een vrouwelijke automobiliste. Ze belt de dierenambulance met de melding dat ze een grote hond heeft aangereden, maar uit de beschrijving maakt de telefonist op dat het hier om een wolf moet gaan. Wat moet de vrouw doen? In de auto gaan zitten, de politie bellen, het verkeer tegenhouden?

Conclusie is dat er een speciaal protocol 'Hoe om te gaan met aangereden wolven?' moet komen, want geen van de vragen kan worden beantwoord. Een dierenarts moet weliswaar ter plekke beslissen of de aangereden wolf te redden is, maar als hij géén spuitje krijgt, waar kan het dier dan worden opgevangen? Nederland kent op dit moment geen geschikt opvangcentrum.

Door naar het volgende incident: 'Schaapskudde aangevallen'. Een herder meldt de aanval, maar wie gaat controleren of de kudde door een hond is aangevallen (geen vergoeding) of door een wolf (wél een vergoeding)? Er moeten immers ter plekke foto's worden genomen en monsters. Er zijn in Nederland maar twintig mensen die daartoe bevoegd zijn.

Schaderegeling
En hoe moet er gehandeld worden als er geen vee, maar hobbydieren als ganzen, kippen of siervogels door de wolf zijn verslonden? Geldt ook voor hen een schaderegeling? De deelnemers komen er niet uit.

Verspreiding van de wolfBeeld Trouw

Gebeurtenis nummer drie betreft 'Wolf agressief naar hond'. Het is belangrijk dat iemand de leiding neemt zodat wordt voorkomen dat de afwikkeling een 'emotionele Poolse landdag' wordt.

En het wordt steeds serieuzer als incident nummer vier wordt behandeld: 'Roedel met jongen vestigt zich op de Veluwe'. Terwijl de boswachter beschuit met muisjes uitdeelt, stellen de deelnemers juist vast dat het gebied vooral moet worden afgesloten voor het publiek.

Provincies verantwoordelijk
De haperingen in het wolvenbeleid die door de rollenspellen aan het licht kwamen, zijn in 2013 allemaal keurig genoteerd. Maar daarna is er niets meer mee gedaan. Staatssecretaris Dijksma (natuur) zond in maart 2014 nog een brief naar de Tweede Kamer waarin zij stelt dat de wolf beschermd is, maar dat met de decentralisatie van het natuurbeleid de provincies verantwoordelijk zijn geworden voor het beleid.

Nooit meer iets van gehoord.

Waar moet je op letten als je een wolf ziet?

Een wolf is beige tot rossig bruin;

Geleidelijk overgaand in grijzige bovenkant, met een donker zadel;

Wit rondom de mond;

Lange, stevige poten;

Dik behaarde, rechte staart;

Spitse rechtopstaande oren;

Rechte rug (bij een Duitse herder juist aflopend).

Heb je inderdaad te maken met een wolf, probeer dan een foto of video te maken en neem zoveel mogelijk kenmerken op, adviseert de site wolveninnederland.nl.

Als de wolf weg is, ga dan op zoek naar sporen, maar let op dat het spoor zelf niet vervuild raakt. Let ook op haren in prikkeldraad of aan (doorn)takken. Met behulp van het DNA uit de haren is niet alleen met zekerheid te zeggen of het een wolf was, maar ook van welke populatie hij afstamt.

De pootafdruk van een wolf lijkt op die van de hond, is acht tot tien centimeter lang, ovaal (rond bij hond), waarbij de achtertenen meer naar achter zitten en er dus meer ruimte tussen achtertenen en voortenen zit.

Alleen als het dier in draf loopt, zijn de sporen met zekerheid te onderscheiden van die van een hond. Een wolf zet dan zijn achterpoot precies in de afdruk van de voorpoot. Omdat er een klein verschil in grootte is, lijkt het alsof de voetafdruk twee rijen nagels heeft.

Bovendien staan pootafdrukken van een wolf in een mooie rechte lijn, wat bij honden meestal niet het geval is.

In Duitsland geldt een dergelijk spoor pas bij een lengte van 500 meter als bewijs voor een wolf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden