Taal

Woke gasten verrijken onze taal

null Beeld anp
Beeld anp

'Wat een woke gast', zegt jongste zoon als we 's avonds even naar een praatprogramma op tv kijken. Een van de voordelen van een tiener in huis is dat je als volwassene soms verrast wordt door woorden die je in conversaties met leeftijdsgenoten niet hoort.

Ton den Boon

Woke is eigenlijk de verleden tijd van het Engelse werkwoord to wake (wakker worden of maken) en met die kennis kun je 'een woke gast' parafraseren als iemand die niet zit te slapen.

Maar die parafrase volstaat niet. Woke is in Amerika een paar jaar geleden populair geworden in de antiracistische beweging Black Lives Matter (BLM), ter aanduiding van mensen die alert zijn op mogelijke uitingen van racisme. De laatste tijd wordt woke - zeker buiten het Angelsaksische taalgebied - echter veel breder gebruikt, vooral ter aanduiding van iemand die alert is, maatschappelijk bewust en goed ingevoerd in modeverschijnselen en trends en die op grond daarvan adequaat handelt.

Sinds 2016 is woke behalve in trendy spreektaal ook te vinden op Nederlandse websites en op Twitter. De laatste maanden dringt het woord zelfs mondjesmaat door in kranten en tijdschriften. Als ik het goed gezien heb, maakte woke half juni zijn debuut in Trouw, toen zangeres Katy Perry 'woke' genoemd werd. 'Maatschappijbewust' verklaarde de krant.

Puristen kunnen overigens gerust zijn. Woke draagt er namelijk ook aan bij dat ons eigen woord wakker er meer en meer de dimensie 'bewust van wat er in de wereld gaande is' bij krijgt. Zo zorgt de 'woke gast' ervoor dat de 'wakkere gast' straks ook een wereldwijze persoon kan aanduiden.

Ook een vraag over taal? Mail naar: tdb@taalbank.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden