Woestijnvis is niet bang voor de commercie

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Vijftien jaar lang maakte de Belgische televisieproducent Woestijnvis tal van hits voor de publieke omroep VTR: van 'Man Bijt Hond' en 'Basta' tot 'De Slimste Mens', het bestbekeken programma van Vlaanderen. Vanaf deze week moeten kijkers voor die programma's een commerciële zender opzoeken: Vier. Woestijnvis is voor zichzelf begonnen.

In april kocht het televisiebedrijf samen met bladenmaker Sanoma en krantenuitgeverij Corelio twee kleinere zenders van SBS Belgium, die voortaan Vier en Vijf heten. Vijf blijft de vrouwenzender die het was, Vier is een familiezender die zich nu versterkt met de creativiteit van Woestijnvis. Een complete gedaanteverwisseling, zegt woordvoerder Kristof Demasure.

Woestijnvis had een exclusief contract met de publieke omroep. Verrassend daarom dat het productiehuis alle succestitels zomaar kan meenemen naar de concurrent. Demasure vindt dat niet zo eigenaardig. "Woestijnvis heeft de programma's bedacht en ontwikkeld, en liep daarbij het investeringsrisico. Joop van den Ende zou zijn shows ook kunnen verhuizen."

Gisteravond was premièreavond. In de vooravond brengt Vier het nieuwe inspiratiemagazine 'Plan B'. 'De Kruitfabriek' is een programma over de actualiteit met Bekende Vlamingen. Ook het populaire 'Komen Eten' en De Slimste Mens keren dagelijks terug. Man Bijt Hond was altijd dagelijks, maar komt voortaan eens per week.

Creativiteit en commercie hebben niet altijd een gelukkig huwelijk. Volgens Demasure zal de invloed van adverteerders meevallen, omdat Woestijnvis-programma's al zo'n breed publiek trekken. "Daar valt ook de advertentiedoelgroep onder." Wel worden de programma's onderbroken door reclames. "Toch hebben we genoeg ervaring in huis om te zorgen dat de programma's hun DNA behouden", verwacht de woordvoerder.

Vier wil kijkers weghalen bij VTR, dat een relatief groot marktaandeel heeft, en adverteerders bij VTM. Die commerciële concurrent heeft zich alvast bewapend met Paul de Leeuw. 'Manneke Paul' heet zijn nieuwe talkshow, op maandag en donderdag.

Volgens John de Mol heeft een commerciële zender belang bij een sterke publieke omroep en een gezonde commerciële concurrent. Demasure onderschrijft dat en zegt dat het geen kwaad kan dat de nieuwe Vlaamse situatie televisiemakers aanzet tot introspectie.

Nederlandse kijkers kunnen de Woestijnvis-programma's niet meer op de Belgische tv zien. Volgens Demasure maakt dat het juist interessant voor Nederlandse commerciële zenders om de programma's aan te kopen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden