Woerden lust de olieboer niet

reportage | In Woerden zijn ze voorlopig niet af van olieboorder Vermilion. Minister Kamp wil een vergunning voor gas- en oliewinning onder een woonwijk opnieuw bekijken. Maar het bedrijf gaat verder met de voorbereidingen.

JOOP BOUMA

De gereformeerde Kruiskerk in Woerden, toch een ruim bemeten godshuis, zat woensdagavond flink vol. Vooral met bewoners uit de wijk Molenvliet. Meer dan 300 waren het er, een bezoekersaantal dat een dominee op zondag met dankbaarheid zou vervullen. In de kerkzaal hing een lijvige plattegrond van Woerden met daarop een grote groene vlek, die heel Molenvliet bedekte.

De vlek markeert de contouren van het ondergrondse gas- en olieveld Papekop, waar het bedrijf Vermilion uit Harlingen in wil gaan prikken. Ze zijn ongerust, de bewoners. De bodem van het veengebied in het Groene Hart is al niet zo stabiel. Natuurlijke bodemdaling. Alles zakt, zo'n vier millimeter per jaar.

"Dat is in duizend jaar vier meter", rekende Bernt Feis van Stichting Groene Hart de zaal voor. Maar wat gaat er gebeuren als ook gas en olie uit de diepe ondergrond omhoog worden gehaald? Zijn stichting, die ijvert voor behoud van landschaps- en natuurwaarden van het gebied, maakt zich grote zorgen. Juist gisteren presenteerde Groene Hart de jongste monitor over de toestand van het gebied. De bodemdaling wordt daarin als een van de grotere knelpunten bestempeld.

Als Vermilion ook nog eens gaat boren, is het wachten op Groninger ellende, denken veel bewoners van Molenvliet en omgeving: scheurende muren, verzakkende gevels, waardevermindering van onroerend goed, onverkoopbare huizen. Malaise, waarop geen huiseigenaar zit te wachten.

Het stadsbestuur, wakker geworden door het in februari gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de aardbevingen in Groningen, stuurde begin april een brief aan minister Kamp. Woerden vroeg de minister de winningsvergunning voor Vermilion in te trekken, omdat de risico's op trillingen (lees: aardbevingen) en verzakkingen onvoldoende zouden zijn onderzocht. "Nergens blijkt dat er bij de vergunningverlening bijzondere aandacht is geweest voor het feit dat een deel van het olie- en gasveld onder een woonwijk met circa 10.000 inwoners ligt", aldus de brief aan Kamp.

undefined

Opnieuw bekijken

Kamps ministerie had al in 2006 een winningsvergunning verleend voor het veldje, maar tot dusver had niemand aanstalten gemaakt om echt te gaan boren. De minister reageerde afgelopen week prompt met een brief aan de Kamer waarin hij duidelijk maakte dat er na het OVV-rapport inderdaad reden is de vergunning uit 2009 voor Papekop opnieuw te bekijken.

Destijds is berekend dat er in het centrum van het veld maximaal twee centimeter verzakking kan optreden. De kans op bevingen werd toen verwaarloosbaar klein geacht. Kamp deelde aan de Kamer mee dat hij niet verwacht dat nieuwe berekeningen tot andere uitkomsten zullen leiden.

Het bedrijf zelf is daar ook van overtuigd. In de Kruiskerk in Woerden probeerde pr-man Fokke Jansma van Vermilion de zorgen te temperen. "Ik kan me de ongerustheid voorstellen. Wij zullen goed moeten uitleggen wat we in het gebied willen doen. We zullen ons huiswerk moeten maken en ons werk onafhankelijk moeten laten toetsen. Wij verwachten niet dat er schade ontstaat als wij gaan boren."

Maar zijn geruststelling nam de zorg niet weg. "Mooie verhalen, maar bij mij hoef je hier niet mee aan te komen. De boel gaat verzakken door deze boringen", zei een buurtbewoner, die vertelde dat hij in de jaren zestig als technicus voor de NAM in Slochteren werkte. Hij was de enige niet die niks geloofde van de sussende woorden van het bedrijf.

undefined

Luisteren

Een dag later kijkt Jansma niettemin tevreden terug op de bewonersbijeenkomst. "De omwonenden zijn aan het woord gekomen en hebben hun vragen kunnen stellen. Ik was daar niet om mijn gelijk te halen. Wij willen vooral luisteren." Maar ergens steekt het wel, dat grote gebrek aan draagvlak. "Wij hebben dat draagvlak nodig. Dat komt op de eerste plaats. De risico's moeten worden afgedekt en het project moet rendabel zijn, dat ook. Maar het draagvlak is net zo belangrijk. We zoeken de dialoog en we hopen dat de emoties op de achtergrond blijven. De publieke opinie over onze bedrijfstak is gewoon slecht. Maar wij vragen ons wel af of iedereen op grond van de juiste feiten de discussie voert. Wij kunnen ons in Nederland niet de luxe veroorloven om helemaal te stoppen met fossiele brandstof. We zullen het aardgas nog jaren nodig hebben."

"Er wordt gesproken over aardbevingen en verzakkingen. Terwijl het hier gaat om een veld dat zeventig keer kleiner is dan dat grote veld in Groningen. De risico's zijn onvergelijkbaar, het is appels met peren vergelijken. Maar goed, het debat is er en dat moet je serieus nemen en we willen dat gevoel bij de mensen ook niet bagatelliseren."

Honderden Woerdenaren bezochten de informatieavond over de plannen om onder de wijk Molenvliet naar gas en olie te boren.

undefined

Veldje Papekop

Het gas- en olieveld ligt op grondgebied van drie gemeenten: Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en Oudewater. In 1986 is het veld al aangetoond door de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Het gebied waarop de vergunning van toepassing is, is 63 vierkante kilometer groot.

Gas en olie liggen in hoofdzaak onder de wijk Molenvliet in Woerden, opgesloten in zandsteen, op een diepte van twee kilometer. De voorraad is zeer beperkt. Het gaat naar schatting om één tot twee miljoen kubieke meter olie en een half tot één miljard kubieke meter aardgas.

Of de winning ook echt doorgaat, is nog onzeker; de boringen zullen op z'n vroegst in 2018 beginnen. "We zitten nog steeds in de verkenningsfase", aldus woordvoerder Fokke Jansma. De ontwikkeling van de olie- en energieprijzen speelt een rol, op dit moment is de prijs laag.

Vermilion, dochter van de gelijknamige Canadese firma in Calgary, is sinds 2004 actief in Nederland, en verder in Europa in Frankrijk, Duitsland, Ierland en Hongarije. Vermilion exploiteert kleinere velden in Friesland, Drenthe en Overijssel en in Brabant, Gelderland, Zuid-Holland en Utrecht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden