woensdag26digi

The Inglorious Bastards

Belinda van de Graaf

Regie: Enzo G. Castellari; Italie, 1978. Met Bo Svenson. RTL 7, 20.30-22.25 uur.

Tarantino baseerde zijn nieuwste film ’Inglourious Basterds’, die deze week in première gaat, zeer losjes op deze zotte Italiaanse actiefilm uit de late jaren zeventig waarin een Amerikaanse luitenant samen met vier soldaten door bezet Frankrijk trekt, onderweg bommen en granaten ontwijkend en Duitsers afslachtend. ’Quel maledetto treno blindato’, zoals de originele titel luidt, is eerder een oorlogskomedie dan een tragedie, en valt als genrefilm echt onder de curiosa. Later op de avond volgt Tarantino’s regiedebuut ’Reservoir Dogs’, zie hieronder.

Head Above Water

Regie: Jim Wilson; VS, 1996. Met Harvey Keitel, Cameron Diaz en Billy Zane. RTL 8, 20.30-22.15 uur.

Kluchtige thriller met Cameron Diaz en Harvey Keitel als het echtpaar dat op een idyllisch eiland voor de Amerikaanse oostkust een onbezorgde vakantie ziet ontaarden in een nachtmerrie. Op de komst van haar benevelde ex-vriend (Billy Zane) hadden ze even niet gerekend.

Barton Fink

Regie: Joel en Ethan Coen; VS, 1991. Met John Goodman, Judy Davis en Steve Buscemi. België 2, 20.40-22.35 uur.

Hollywood-satire van de gebroeders Coen met John Turturro als de ijdele, socialistische toneelschrijver Barton Fink die als scenarist naar Hollywood vertrekt en daar – wonend en werkend in een smerig hotel – al snel wordt getroffen door een writer’s block. Bekroond met de Gouden Palm in Cannes.

Reservoir Dogs

Regie: Quentin Tarantino; VS, 1992. Met Harvey Keitel, Steve Buscemi en Tim Roth. RTL 7, 22.25-00.15 uur.

De debuutfilm van de destijds 29-jarige videotheekbediende Quentin Tarantino sloeg in als een bom. In een strakke flashback-structuur toont de Californische ’wonderboy’ de enerverende gebeurtenissen voor en na een roofoverval, inclusief een spraakmakende, sadistische martelscène die niet voor de teergevoeligen is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden