woensdag21diepgids

Wie gaan er nu vaker vreemd, Nederlanders of Antillianen? (FOTO ANP)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Ik heb alleen nog mijn huis, jammert Dirk Scheringa nu zijn DSB-Bank failliet is verklaard. Als hij de waarheid spreekt zou het betekenen dat Scheringa als privépersoon op geen enkele wijze financiële risico’s heeft gespreid. Voor een bankier is dat volstrekt ongeloofwaardig. Gezien de slinkse praktijken waarmee Scheringa zijn miljoenen heeft vergaard, lijkt het mij aannemelijker dat het krokodillentranen zijn van iemand die nog wel een appeltje voor de dorst heeft.

Peter Hofman Kolk Haarlem

Waarom moesten de banken waar ’de groten dezer aarde’ hun geld stallen, wel zonodig door ons gesteund worden en de kleine DSB niet? We leven in een wereld waar allengs beter wordt gezorgd voor hen die al heel goed en steeds beter voor zichzelf kunnen zorgen.

De omgekeerde verzorgingsstaat.

Elisabeth PostNieuwlande

Vrijheid van onderwijs belemmert de integratie, klaagt Rob Limper van de Vereniging Openbaar Onderwijs. Nou gelukkig maar, denk ik dan, daar ís die vrijheid voor: om een door anderen opgelegde levensbeschouwelijke gelijkschakeling van minderheden te belemmeren.

Limper constateert terecht dat veel scholen hun leerlingen vooral krijgen om redenen die niets met hun bijzondere karakter te maken hebben. Alleen, dat geldt nu juist niet voor bijvoorbeeld orthodox-

christelijke, -joodse en -islamitische scholen – een verschijnsel dat de Onderwijsmeter comfortabel onzichtbaar maakt door álle ouders te middelen. Limper weet dat natuurlijk best, maar als hij ’t erkende zou hij uit zijn eigen argument moeten afleiden dat die orthodoxere scholen wél bestaansrecht hebben.

Kortom, Limper maakt levensbeschouwelijke gelijkschakeling aantrekkelijk door die aan te duiden als ’integratie’, en strooit ons zand in de ogen met misleidende statistiek.

Bart Voorzanger Amsterdam

Het artikel ’Leer de Antillianen fatsoen’ was weer koren op de molen van hen die al geen hoge pet op hebben van de Antillen en hun bewoners (Trouw, gisteren). Een paar kanttekeningen. Over seksuele trouw: Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders vreemd gaat. (Je kunt er van uitgaan dat er vaak gewenste antwoorden worden gegeven). Tien procent van de Nederlandse kinderen is buitenechtelijk verwekt. Alles in het geniep.

Natuurlijk praat ik het niet goed dat Antilliaanse mannen bij meerdere vrouwen kinderen verwekken, maar die vrouwen weten in elk geval waar ze aan toe zijn. Daar breng je geen verandering in via Godsbesef, maar door vrouwen te helpen om zelfbewust en onafhankelijk te worden.

Zelf ben ik met een Curaçaoënaar getrouwd geweest , trouw tot op het bot ( hij is helaas overleden). Mijn schoonouders waren meer dan 60 jaar gehuwd, toen mijn schoonvader stierf. Mijn zes zwagers zijn tussen de 30 en 50 jaar getrouwd. Het echtscheidingspercentage in Nederland ligt tussen 33 en 36 procent.

Antillianen zouden afspraken niet nakomen . Maar komen ze ze echt niet na, of alleen niet op de afgesproken tijd? Een stelling van een zwager bij zijn proefschrift is: ’Het geven van tijdmeldingen via radio en televisie in een samenleving, die niet tijdbewust is, is tijdsverspilling’. ( ’Un peublo na kaminda’, René Antonio Römer; 1977 ).

Wies Römer-Dijkman Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden