Woensdag neemt de hitte af

Het ziet er naar uit dat de grote hitte vanaf woensdag voorbij zal zijn. Een op hoogte trogvormig uitzakkende uitloper van een IJslanddepressie bereikt de Noordzee. Daardoor kan met aantrekkende noordwestenwinden minder warme lucht van de noordelijke Atlantische Oceaan onze streken bereiken. Waarschijnlijk haalt het kwik donderdag op veel plaatsen de 250 niet meer. Verder kans op een bui, maar grootschalige neerslagprocessen die een eind maken aan de droogte, worden nog niet verwacht. Aan het eind van de week lijkt alweer een volgend hogedrukgebied boven de Britse eilanden z'n invloed naar onze omgeving te gaan uitbreiden.

Vandaag worden aan de voorzijde van een over de Britse eilanden naderend front (gistermiddag 17 mm in Middlesbrough, mensen door de bliksem getroffen) opnieuw zeer hoge temperaturen verwacht. In het binnenland kan het lokaal circa 350 worden. Verder aanvankelijk mist, later overal zonneschijn, maar in de middag en avond kans op een onweersbui. Morgen passeert het front, maar de verwachting is dat het kwik nog op veel plaatsen tot 300 of hoger gaat stijgen.

De hittegolf werd tijdens het afgelopen weekeinde bijna het slachtoffer van eigen succes. Onder invloed van de hitte ontstond eind vorige week een zwakke storing, die vochtige lucht van zee aanzoog. Een omvangrijke deken van mist en lage wolken breidde zich vrijdagavond over Nederland uit en wist zaterdag lang stand te houden. Pas tijdens de middag was een groot deel van het land weer wolkenvrij, maar De Bilt haalde geen 300, Den Helder maar 19,7. Grote hitte wel in Groningen, waar Ten Post op 34,20 kwam, Nieuw Beerta 35,2 en Uithuizermeeden zelfs 36,1.

Gisteren werd overal zonnig en noteerde De Bilt 30,40. In de ons omringende landen kregen de thermometers het de afgelopen dagen 'Spaans benauwd'. Vrijdag werd in het Saarland een nieuw Duits record gevestigd. Op het meetpunt Perl-Nennig werd het 40,80. Het oude Duitse record stond op 40,20, gemeten op 27 juli 1983 in Gürmersdorf. Vervolgens ging gistermiddag het 'alltime British record' van 37,10 gemeten op 3 augustus 1990 in Cheltenham voor de bijl. Op het Londense vliegveld Heathrow werd 37,90 geregistreerd.

Ondertussen in Lapland een voorproefje van de herfst: het Zweedse Latnivaara rapporteerde zondagochtend 2,60.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden