Woekerpolis is geen zaak voor de politiek, maar De Jagers invloed kan helpen

Met de overeenkomsten die belangenorganisaties namens gedupeerden sloten met verzekeringsmaatschappijen, leek een einde te zijn gekomen aan de zogenoemde woekerpolisaffaire. De verzekeraars erkenden met die overeenkomsten dat zij in het verleden onverantwoord hoge kosten in rekening brachten, waardoor klanten een groot deel van hun inleg in beleggingsverzekeringen in het niets zagen verdwijnen.

De akkoorden houden vervolgens echter nauwelijks stand. Verzekeringsmaatschappijen voeren de akkoorden vertraagd of met grote tegenzin uit, terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat de geboden compensatie veel te laag is.

De immer voortslepende affaire plaatst de politiek voor een groot dilemma. Consumentenprogramma's op televisie, die uiteraard alle lof verdienen voor het aan de oppervlakte brengen van de woekerpolisaffaire, wekken meer en meer de suggestie dat de politiek in staat zou zijn in de woekerpolisaffaire in te grijpen en het salamonsoordeel te vellen. Ook een enkele politieke partij wekt die schijn.

De politiek staat echter voor een groot deel machteloos. Die machteloosheid geldt niet voor de toekomst. Met regelgeving kan immers een kader geschapen worden waarbinnen verzekeringsmaatschappijen kosten aan klanten kunnen doorberekenen. Maar de machteloosheid geldt wel voor het verleden. Het gaat immers om privaatrechtelijke overeenkomsten waar de overheid geen partij in was en is.

Tegelijkertijd is er een groot publiek belang mee gemoeid dat de affaire kan worden beëindigd met een vooral voor de gedupeerden bevredigender resultaat. Nu dreigt een overstelpend aantal rechtszaken, dat het volledige rechtssysteem lam kan leggen.

Het is daarom goed dat de Tweede Kamer minister Jan Kees de Jager zover heeft weten te krijgen dat hij bereid is zich actiever met de zaak te bemoeien. En ook kan De Jager op instemming rekenen bij zijn opmerking dat hij wel invloed kan uitoefenen maar dat hij geen machtsmiddelen heeft.

Alles hangt er nu vanaf of de verzekeringsmaatschappijen de redelijkheid van de argumenten van minister De Jager willen inzien. Een collectieve oplossing van de woekerpolisaffaire is immers ook voor hen van eminent belang.

Hun starre houding, de goede uitzonderingen daargelaten, is volgens vele deskundigen, volgens minister De Jager én volgens de Kamer de reden dat de zaak maar voort blijft slepen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden