Woede over vangst hamsters

De vangst van twee veldhamsters door de natuurvereniging Das en Boom heeft kwaad bloed gezet bij het Limburgs provinciebestuur. Volgens gedeputeerde O. Wolfs hadden de korenwolven rustig op hun eigen akkergrond kunnen blijven leven.

Van een onzer verslaggeefsters

Het provinciebestuur schoof woensdag in een brief aan staatssecretaris Faber van landbouw de noodoproep van de vereniging Das en Boom om de laatste wilde hamsters te redden aan de kant. Zij baseren zich op het vorig jaar gepresenteerd onderzoek van het instituut voor Bos- en natuuronderzoek (IBN) waaruit blijkt dat er honderd tot enkele honderden wilde hamsters op de Limburgse lössgronden leven.

,,Plotseling wordt besloten dat de hamsters gevangen moeten worden, omdat een natuurorganisatie dat zegt. Ze steken vlaggen in de grond, halen er een caravan en een camara bij. Dat is ontzettend kort door de bocht'', vindt Wolfs. Ze zegt dat geen duidelijkheid is over het aantal hamsters en vind het onzorgvuldig dat meteen actie is ondernomen. ,,De twee exemplaren hadden in hun natuurlijke woonomgeving moeten blijven.''

Een hekwerk en een net hadden de hamsters moeten beschermen tegen vossen, honden en uilen. Met andere hamsters kon een fokprogramma worden gestart. Na overleg met deskundigen had de provincie willen besluiten op welk moment en waar de hamsters zouden worden gevangen.

Das en Boom begon gisteren echter in Heer met de jacht op de twee hamsters, nadat staatssecretaris Faber woensdag ontheffing had verleend voor de vangst. De beestjes zijn inmiddels voor de fok overgebracht naar het verenigingscentrum in Beek-Ubbergen.

Wolfs zegt dat geen rekening is gehouden met het vorig jaar afgesproken beschermingsprogramma. ,,Ik kan de gevolgen van deze ondoordachte actie voor het verdere beleid niet overzien'', zegt Wolfs. Zo was vorig jaar besloten negen miljoen gulden uit te trekken voor hamstervriendelijke akkerbouw en zouden er hamsterreservaten worden ingesteld.

Volgens Das en Boom is er geen sprake van desinvestering nu twee hamsters gevangen zijn. ,,De genomen maatregelen voor de bescherming van de korenwolf moeten nog steeds worden geïntensiveerd. We willen de hamsters daar zo snel mogelijk terugzetten, het liefst volgend jaar.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden