Woede over seksisme in politiecampagne tegen verkrachting

Beeld Beelden uit de videocampagne van de Hongaarse politie.

Een meisje ligt tegen een hek in een verlaten straat. Haar kleding gescheurd, de rode lippenstift uitgesmeerd over haar gezicht. Het Hongaarse meisje is verkracht na een avond stappen. 'Je kunt er zelf iets aan doen, je kunt er zelf iets tégen doen', verschijnt als slogan in beeld in het filmpje van de politie.

Drie meisjes staan centraal in de nieuwe campagne van de Hongaarse regio-politie. In de video worden ze gevolgd tijdens een avondje uit. Sterke drank, make-up, geflirt en sexy kleding komen volop in beeld. De film eindigt met een shot van het verkrachte meisje.

Het filmpje zorgt voor opschudding. Vrouwenorganisaties zijn verbolgen dat de verantwoordelijkheid voor verkrachting nu bij vrouwen wordt gelegd. Ook Györgyi Tóth, van de Hongaarse vrouwenrechtenorganisatie NaNe, was emotioneel toen ze het filmpje zag. Begrijpen doet ze het nog steeds niet: "Ze geven het slachtoffer de schuld. De politie maakt de vrouw verantwoordelijk voor seksueel geweld.".

'Niet flirten'
"Hier wordt de mythe gepropageerd dat verkrachting veroorzaakt wordt door sexy kleding. Dat is gewoon niet waar. Er is geen link." Daarnaast is het beeld dat van de dader wordt neergezet problematisch. Volgens Tóth worden de meeste vrouwen niet verkracht door een vreemde zoals in de film, maar door iemand die ze goed kennen of vaak zien.

Het filmpje staat niet op zichzelf. Een andere politie-afdeling gaf een persverklaring uit op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen (25 november). Daarin waarschuwde de politie jonge vrouwen niet te flirten. "De rol van vrouwen in de preventie van geweld is groot. Flirten door jonge meisjes lokt geweld uit", aldus de politie van het Vas-district. De woordvoerder van de politie wil desgevraagd niet reageren op de ophef en ook geen uitleg geven over de totstandkoming van de campagne.

Beeld Beelden uit de videocampagne van de Hongaarse politie.
Beeld Beelden uit de videocampagne van de Hongaarse politie.

Het protest in Hongarije tegen het beleid van de huidige regering groeit de laatste tijd. Kritiek op de invoering van een internetbelasting, de sluiting van vwo-scholen, en woede om corruptie wordt steeds nadrukkelijker hoorbaar.

Gelijkheidsindex
Gelijkheid van vrouwen en mannen is ver te zoeken. "We zijn een van de meest seksistische landen van Europa", zegt Györgyi Tóth. Volgens haar zien de Hongaren vrouwen als minderwaardig en ondergeschikt: "Verkrachting is niet heel raar in Hongarije. Van vrouwen wordt zelfs verwacht dat ze lachen om verkrachtingsgrappen".

Op de gelijkheidsindex van het World Economic Forum is Hongarije gezakt: van plaats 55 in 2006 naar 93 nu. Vrouwen zijn amper vertegenwoordigd in de Hongaarse politiek, en ze verdienen veel minder dan mannen.

De Hongaarse afdeling van Amnesty heeft de regering opgeroepen het politiepesoneel een lesje te geven in vrouwenrechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden