Woede over contractverlenging schoolbestuurder na Maastrichts examendebacle

Voorzitter Andre Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) bij het vmbo in Maastricht.  Beeld ANP
Voorzitter Andre Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) bij het vmbo in Maastricht.Beeld ANP

Het besluit van de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs om het contract van bestuursvoorzitter André Postema met twee jaar te verlengen, zorgt voor verbijstering en boosheid.

Amber Dujardin

Postema ligt al maanden onder vuur sinds in juni bleek dat ruim 350 eindexamens van Maastrichtse vmbo-leerlingen werden afgekeurd omdat er van alles mis bleek met de schoolexamens. Na dit examendebacle werd er politieke druk uitgeoefend op Postema om te vertrekken, maar dat weigerde hij.

Hoewel er meerdere onderzoeken naar hem lopen, maakte de Raad van Toezicht deze week bekend dat de omstreden bestuurder voorlopig mag blijven.

‘Uiteraard kent de Raad van Toezicht de publieke en politieke discussie over zijn positie’, schrijft Jan Schrijen, voorzitter van de Raad van de Toezicht, op de website van LVO. Volgens hem is echter ‘juist in deze woelige periode zijn ervaring en kennis van de totale organisatie van grote betekenis’.

Dat hij nog minimaal twee jaar mag blijven, leidt zowel in de publieke als politieke arena tot verbolgen reacties. De Tweede Kamer wil minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) aan de tand voelen over de kwestie. Een meerderheid van de Kamer steunt een debat dat Peter Kwint (SP) woensdag heeft aangevraagd. Kamerlid Michel Rog (CDA) vindt het ‘onuitlegbaar’ dat de Raad van Toezicht met dit besluit ‘dwars door alle onderzoeken heen dendert’. “Het geeft geen pas dat ze hem nu al een verlenging geven”, zegt hij. “Het examendebacle kwam voort uit aantoonbaar wanbeleid bij het vmbo Maastricht. De Raad van Toezicht had in ieder geval de resultaten van de onderzoeken af moeten wachten.”

Als daaruit blijkt dat Postema fouten heeft gemaakt, kan minister Slob de Raad van Toezicht alsnog dwingen om hem te ontslaan, zegt Rog. Hij vreest echter dat de huidige contractverlenging in dat geval een soort gouden handdruk kan betekenen, waardoor Postema alsnog het volle pond meekrijgt bij zijn vertrek. “Dat zou een uiterst cynische uitkomst zijn van deze situatie.”

Timing

Ook pedagoog Ingeborg Dijkstra, die in Maastricht een praktijk heeft voor onderwijskundige begeleiding en goede contacten onderhoudt met ouders van leerlingen op het vmbo in Maastricht, kan het nauwelijks geloven. Evenals Rog valt ze vooral over de timing van het besluit. “De onderzoeken zijn nog niet afgerond. De inspectie verwacht dat ze eind september klaar zijn. Het contract van Postema loopt tot 1 november, dus waarom niet een maandje wachten? Ik spreek ouders die zeggen: het lijkt alsof hij onder een steen leeft.”

Verdient Postema dan geen enkele kans om zijn fouten te herstellen? Nee, verzucht Dijkstra. “Eigenlijk is het mijn levensmotto dat je als mens fouten mag maken. Maar het gevoel heerst bij ouders dat hij echt niet genoeg gedaan heeft om zijn eer te behouden, zowel persoonlijk als inhoudelijk. De ouders voelen niet dat er spijt is. Maar wat ze vooral willen: goed onderwijs. Het VMBO Maastricht had vanaf 1 september een topschool moeten zijn. Maar ook het nieuwe schooljaar is met veel lesuitval en problemen begonnen.”

Dat laatste kan Rob Vrencken beamen. Hij heeft net zijn zoon Kyjel (14) van school gehaald. “De eerste week heeft hij geen les Frans gehad, daarna een week geen Nederlands”, zegt Vrencken. “Er was iemand ziek geworden en dat werd niet opgelost.”

Gezien de eerdere problemen met zijn dochter - die in het gedupeerde examenjaar zat - had Vrencken al zijn vraagtekens. Maar omdat zijn zoon zelf graag op school wilde blijven, besloot hij het nog een kans te geven. De praktijk viel helaas vies tegen. “De omgeving is niet stabiel voor de kinderen. Er is drugsoverlast rond de school, er hangen dealers rond. Als je in je eigen organisatie niet doorhebt dat het zo erg mis is, dan heb je geen goed beeld.”

Vrencken meldde zich met deze verhalen bij de school en de onderwijsinspectie, maar tot nu toe is er nauwelijks actie ondernomen. “De school zegt dat ze niet veel kunnen doen, behalve mensen wegsturen en de politie een beetje extra laten patrouilleren.”

Begrip

Het LVO laat weten dat ze ‘begrip hebben voor de commotie’, maar desondanks achter de contractverlening blijven staan. André Postema en Jan Schrijen zijn niet beschikbaar voor commentaar, zegt een woordvoerder. “De verklaring op onze website geeft voldoende achtergrondinformatie en is consistent met wat er in juni is besloten. Daar kun je van alles van vinden, maar de Raad van Toezicht blijft bij haar besluit.”

Lees ook

Examendrama: in Maastricht rommelt het al jaren

Ouders van middelbare scholieren hebben amper vertrouwen in de stichting Limburg Voortgezet Onderwijs. Veel Maastrichtse kinderen gaan buiten de stad naar school.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden