Woede onder moslims over film escaleert

Protestanten in Sydney roepen leuzen tegen de anti-Islam-film.Beeld afp

De protesten van moslims die kwaad zijn over een in de VS geproduceerde anti-islamfilm zijn verder geëscaleerd. In meer dan twintig landen, vooral in de islamitische wereld, waren gisteren demonstraties: grote en kleine, vreedzame maar ook gewelddadige protesten.

Met name Amerikaanse ambassades waren doelwit van de protesten, onder meer in Soedan en Tunesië. In de Libanese stad Tripoli werd een restaurant van de Amerikaanse keten Kentucky Friend Chicken in brand gestoken. Bij daaropvolgende botsingen met de veiligheidstroepen werd een demonstrant dodelijk getroffen.

Bij een anti-Amerikabetoging in Tunis zijn gisteren zeker drie mensen omgekomen. Betogers bestormden de Amerikaanse ambassade en gooiden met brandbommen en stenen. De politie opende het vuur om de menigte tegen te houden, maar toch wisten betogers het complex binnen te dringen. Ook de Amerikaanse School in Tunis ging in vlammen op.

In de Soedanese hoofdstad Khartoem werden naast de Amerikaanse diplomatieke post ook de Britse en Duitse ambassade bestormd. De laatste werd daarbij gedeeltelijk in brand gestoken. De medewerkers konden op tijd in veiligheid worden gebracht, liet de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle weten.

Hij veroordeelde de aanval en eiste 'het onmiddellijke herstel van de integriteit en volledige veiligheid van het ambassadeterrein' van de Soedanese regering. De Duitse ambassade zou als doelwit zijn gekozen omdat Duitsland ooit een prijs uitreikte aan Kurt Westergaard, de Deense cartoonist die in 2006 de profeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband.

De protesten zijn gericht tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' die in de VS is geproduceerd, zeer waarschijnlijk door een Egyptische koptische christen. In de film wordt Mohammed afgebeeld als een op seks beluste, gewelddadige man.

"Ik begrijp de woede in de islamitische wereld over deze anti-islamitische haatfilm", aldus Westerwelle, "maar dat is geen rechtvaardiging voor de bestorming van ambassades, het is geen rechtvaardiging voor het doden van mensen".

In Indiaas Kashmir, Bangladesh, Maleisië en Indonesië werd door duizenden mensen gedemonstreerd.

In de VS onderzoekt de reclassering of de maker van de film, Nakoula Basseley Nakoula, de voorwaarden van zijn invrijheidstelling heeft geschonden. Hij werd eerder veroordeeld wegens bankfraude en mocht geen gebruik maken van internet. Nakoula zit nog in zijn proeftijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden