Woede om vertraging wet topinkomens

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid Beeld ANP
Minister Edith Schippers van VolksgezondheidBeeld ANP

'Schandalig. Over de rug van medewerkers. Een politieke afrekening en vereffening.' Woest is er gereageerd op de met een jaar vertraagde invoering van de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector aan banden moet leggen.

Vakbond Abvakabo FNV noemt het uitstel schandalig en vindt dat het gebeurt over de ruggen van zorgmedewerkers die de topsalarissen in de zorg zat zijn. De SP wil meteen na het kerstreces een debat met premier Mark Rutte.

De aanscherping van de wet op de topinkomens in de publieke sector werd maandag met een nipte meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer. Een dag later werd bekend dat de VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) het te kort dag vinden om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari aanstaande in te voeren.

SP-Kamerlid Ronald van Raak is daar laaiend over: 'Ministers die wetten frustreren moeten maar eens nadenken of ze wel minister kunnen zijn. Hier is sprake van een politieke afrekening en vereffening door de VVD en dat is heel erg slecht voor het landsbestuur. Als ze niet op hun schreden terugkeren moet de premier na het reces maar komen uitleggen hoe het kan dat binnen zijn regering aangenomen wetten niet worden uitgevoerd.'

Ook uitstel voor bestuurders universiteiten

Abvakabo-onderhandelaar Lilian Marijnissen: 'Het lijkt erop alsof Schippers een sneer terug wil geven aan de PvdA die haar wet tot afschaffen van de vrije artsenkeuze in de Eerste Kamer blokkeerde.'

Dat er te weinig tijd zou zijn om de wet zorgvuldig uit te voeren is volgens Abvakabo FNV vreemd. Grote wijzigingen in het zorgstelsel kunnen wel snel doorgevoerd worden, terwijl die duizenden werknemers hun baan kosten, aldus de bond.

Het uitstel geldt voor bestuurders van woningcorporaties, de zorginstellingen en - zo werd vandaag duidelijk - voor bestuurders van universiteiten. De wet van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bepaalt dat de maximumsalarissen van topfunctionarissen in de (semi)publieke sector omlaag gaan van 130 procent van een ministerssalaris tot 100 procent daarvan.

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst Beeld ANP
Minister Stef Blok voor Wonen en RijksdienstBeeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden