Woede om minister die alleen logisch redeneert

De VVD-fractie hoeft niet zo boos te zijn op minister Verdonk. Want er is geen speld tussen haar redenering te krijgen.

door Bastiaan Winkel

Mede naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen heeft het VVD-kamerlid Hirsi Ali besloten haar kamerlidmaatschap op te zeggen. Vanuit haar bezien waarschijnlijk een verstandige keuze, mede gezien de beantwoording van de kamervragen over de kwestie door minister Verdonk. Indien moet worden aangenomen dat Ayaan Hirsi Ali in lijn met jurisprudentie van de Hoge Raad geacht wordt het Nederlanderschap nooit te hebben verkregen, is het voor haar juridisch onmogelijk langer als kamerlid te functioneren. Daarvoor is de Nederlandse nationaliteit immers een vereiste.

In de berichtgeving wordt een aantal zaken door elkaar gehaald. Wat duidelijk van elkaar moet worden gescheiden is enerzijds de asielaanvraag van Ayaan Hirsi Ali en anderzijds haar verzoek om naturalisatie. Ayaan Hirsi Ali is altijd duidelijk geweest over het feit dat zij op valse voorwendselen een asielstatus heeft gekregen. Daarbij is haar simpele redenering dat ze, wanneer ze de waarheid had verteld, geen status had gekregen. Dus loog ze.

Hoewel dit bedrog in het licht van de huidige discussie over het vreemdelingenbeleid wellicht laakbaar is, moet niet worden vergeten dat de besluitvorming rond de verblijfstatus van Ayaan Hirsi Ali heeft plaatsgevonden in een heel andere tijd, die niet te vergelijken is met de situatie van mei 2006. Er bestond aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw nog geen IND die voldoende geëquipeerd was om asielrelazen te verifiëren. Er was nog geen overeenkomst van Dublin, die asielzoekers terug wijst naar het eerste land van binnenkomst in de EU. En er was nog geen sprake van een dusdanige instroom van asielzoekers dat een indamming van die stroom tot politieke prioriteit werd geformuleerd.

De vergelijking die in de berichtgeving wordt gemaakt met de zaak van Taïda Pasic is daarom volstrekt niet op zijn plaats. Minister Verdonk constateert terecht dat, wanneer Ayaan Hirsi Ali haar asielverzoek in 2006 had ingediend, ze waarschijnlijk ook een afwijzing had ontvangen. Het is begrijpelijk dat men de vreemdelingenrechtelijke beslissing tot het toekennen van een vluchtelingenstatus aan Ayaan Hirsi Ali niet opnieuw ter discussie stelt. Dat wil ook minister Verdonk niet. We zouden ons dan op een hellend vlak begeven. Want naast Ayaan Hirsi Ali zijn er begin jaren negentig veel meer mensen ons land binnengekomen aan wie vandaag de dag waarschijnlijk geen status was toegekend op grond van hun asielrelaas. We kunnen niet met de inzichten van nu proberen het verleden te corrigeren.

Naast de afhandeling van het asielverzoek speelt echter nog een andere kwestie: het verzoek om naturalisatie. Dat Ayaan Hirsi Ali niet alleen heeft gelogen bij haar asielaanvraag, maar ook een valse naam en een valse geboortedatum heeft opgegeven bij haar naturalisatie, is nieuwe informatie, die niet eerder naar voren is gekomen. De minister stelt terecht dat de constatering dat Ayaan Hirsi Ali geboren in 1967 helemaal niet bestaat (want in werkelijkheid heet ze Ayaan Hirsi Magan en is ze geboren in 1969) ook betekent dat aan haar dus nimmer het Nederlanderschap is toegekend. Daar valt moeilijk een speld tussen te krijgen – vindt ook de Hoge Raad. Het heeft dan ook niet zoveel zin om als VVD-fractie woedend te zijn op een minister die slechts logisch redeneert.

Er lijkt in Nederland een trend te ontstaan om zaken uit het verleden te bezien vanuit het heden. In de politiek, in de media en zelfs in de wetenschap lijkt elke nuancering te worden afgedaan als onnodig complicerend en worden generalisaties tot waarheid verheven. Met die tendens ondermijnen we op den duur de afspraken waarop onze samenleving is gebaseerd. Dat is misschien nog wel de meeste zorgelijke conclusie van de zaak-Hirsi Ali.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden