Woede om 'kadaverdiscipline' in rk kerk

Aartsbisschop Eijk Beeld ANP
Aartsbisschop EijkBeeld ANP

Kerst is nog ver, maar nu al heeft Pasen de kerk van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in Bilthoven in opstand gebracht. De rk kerk moet dan dicht zijn, als er geen priester beschikbaar is. Drie dagen lang, van Witte Donderdag tot en met de Paaswake, op last van aartsbisschop Eijk.

De 83-jarige emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Jan Stoop, sterk betrokken bij de Onze Lieve Vrouw, voelt de kwaadheid opkomen nu hij er weer over spreekt. "We hebben een prachtige traditie, al 35 jaar, om de Goede Week te vieren met capabele, ervaren lekenvoorgangers. En nu..."

Uit onvrede met dit beleid van de aartsbisschop heeft de Biltse geloofsgemeenschap zich aangesloten bij een groep opstandige kerken en gelovigen die zich 'gekneusd' voelen door de strakke lijn van de kerkleiding. Bezield Verband Utrecht heeft meer dan duizend steunbetuigingen gekregen, ook uit andere bisdommen. De geloofsgemeenschap in Baarn maakt er ook deel van uit.

Drie vieringen
De onvrede begon in juni, toen een brief met nauwgezette liturgische richtlijnen van aartsbisschop Eijk binnenkwam. "We voelden ons behandeld als een verzameling onmondige kinderen", zegt Stoop. Het meest steekt hem het voorschrift dat er met Pasen drie vieringen moeten zijn waarbij een priester moet voorgaan. Het parochieverband waar zijn kerk bij hoort, telt acht kerken en slechts twee priesters. Vandaar dat de kerk in Bilthoven met Pasen dicht moet als er geen priester is, net als andere kerken die niet zijn aangewezen als eucharistisch centrum.

De pastoor van zijn eigen parochieverband gaat sinds kort mee in de lijn van de aartsbisschop, ziet Stoop tot zijn verdriet. "Deze vorm van gehoorzaamheid lijkt me te veel op kadaverdiscipline. Ik ben oud genoeg om die vorm uit een donker oorlogsverleden te kennen."

Volgens een woordvoerder heeft het aartsbisdom slechts tien protestbrieven ontvangen. De term 'kadaverdiscipline' slaat volgens hem 'nergens op'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden