Woede in Turkije om advies over kindhuwelijken

De Nieuwe Moskee op het Eminonuplein in Istanbul. Het presidium voor godsdienstzaken geeft in Turkije uitleg over de koran.Beeld AFP

In Turkije is grote woede ontstaan over een advies van Diyanet, het presidium voor godsdienstzaken in Ankara. Dat schreef donderdag in een online-publicatie dat een meisje van negen volgens islamitisch recht mag trouwen. 

Nadat de oppositie en Turkse vrouwenorganisaties hadden geprotesteerd, heeft de regering de tekst verwijderd. Inmiddels stelt Diyanet dat het kindhuwelijken nooit heeft goedgekeurd en nooit zal goedkeuren, maar dat het alleen een definitie wilde geven van het islamitisch recht.

De raad schrijft dat adolescenten volgens islamitisch recht mogen trouwen. Elders in de tekst staat dat adolescentie voor meisjes met negen jaar begint, voor jongens met twaalf jaar. Dat is genoeg om kindhuwelijken te legitimeren, vrezen vrouwenorganisaties en de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP. Als reactie op het gewraakte advies, vroegen dertig parlementariërs de regering een onderzoek te starten naar kindhuwelijken.

De wettelijk toegestane leeftijd om te trouwen is in Turkije achttien jaar, met ouderlijke toestemming zeventien. Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen zestienjarigen trouwen – maar alleen met toestemming van de rechter. In de praktijk komen kindhuwelijken echter nog regelmatig voor.

Te veel invloed van geestelijken

De oppositie waarschuwt al langer dat Erdogans regeringspartij AKP geestelijken te veel invloed geeft, met als gevolg een verslechterde positie van vrouwen en kinderen. In november keurde de regering een wetsvoorstel goed, dat door de staat aangewezen geestelijken in staat stelt huwelijksceremonies te leiden. “Als je geestelijken de macht geeft huwelijken te leiden, dan zal het probleem van kindbruiden toenemen”, oordeelt oppositiepartij CHP op haar website.

In 2016 opperde de AKP nog een eigen manier om seksueel verkeer met kinderen te ontmoedigen. Mannen die minderjarigen hadden misbruikt, zouden de kans moeten krijgen met hun slachtoffers te trouwen – daardoor zouden ze vervolging ontlopen, maar niet hun verantwoordelijkheid. Die wet kwam niet door het parlement. Critici stelden dat zo'n wet de praktijk van kindermisbruik alleen maar zou stimuleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden