Woede in PS Limburg over declaraties Verheijen

Toch treft provinciebestuur geen extra maatregelen

Een zeer luxe diner. Dubbel gedeclareerde ritten. De partijen in Provinciale Staten in Limburg hadden gisteren geen goed woord over voor het declaratiegedrag van oud-gedeputeerde Mark Verheijen.

"Wij zijn het spuugzat dat steeds politici in opspraak raken, en al helemaal dat het vaak Limburgse bestuurders zijn", zegt Daan Prevoo, fractievoorzitter van de SP. "Dat je een fles wijn van 127 euro bestelt, en dat je de rekening dan ook nog durft te declareren, dat gaat er bij mij niet in", stelt Carla Brugman, fractievoorzitter van GroenLinks.

Het provinciebestuur, Gedeputeerde Staten, weigerde in het Statendebat een moreel oordeel te geven over het handelen van de oud-gedeputeerde van de VVD. Partijen als SP en PVV drongen daarop wel aan. "Ik blijf daarvan af", reageerde Commissaris van de koning Theo Bovens. "Ik vind het niet onze taak om morele oordelen te geven."

VVD-Tweede Kamerlid Verheijen kwam in opspraak nadat NRC Handelsblad de bonnetjes in zijn tijd als gedeputeerde doorspitte. De krant beschrijft tien declaraties waarvan de vraag is of Verheijen die kosten wel echt als gedeputeerde maakte, en of ze het nut van de provincie dienden.

"Het is volstrekt helder: als gebruik wordt gemaakt van provinciale voorzieningen en het is onterecht, dan dient er terugbetaald te worden", zei Bovens gisteren. Volgens Verheijen zelf is dat in drie gevallen zo. Deze kosten, 399,90 euro, betaalt Verheijen terug. Limburg informeerde Verheijen al voor publicatie over de interesse van NRC in zijn bonnetjes. "Hij heeft daarop zijn declaraties ook nog eens bekeken, en dat heeft geleid tot de correcties die hij doet", stelt Bovens.

SP'er Prevoo hoonde die reactie van Verheijen weg. "Leg dat maar eens uit aan een bijstandsmoeder, die meteen een boete krijgt als ze een administratief foutje maakt." Geef ook bestuurders die de fout ingaan een boete, stelde PvdA-Statenlid Lars Kockelkoren voor.

"Terugbetalen is het enige instrument dat ik dan heb", reageerde Bovens. "Of dat rechtvaardig is tegenover de bijstandsmoeder, daarover kunnen we hier nog lang discussiëren."

De provincie liet zelf ook de tien discutabele declaraties onderzoeken. Onderzoeksbureau Integis concludeerde dat daarbij alle administratieve regels van de provincie zijn gevolgd. Ook Integis geeft geen moreel of inhoudelijk oordeel. "Dit rapport kan rechtstreeks de shredder in", vindt PVV'er Michael Heemels.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden