Woede in India laait op na weer een groepsverkrachting

Protesten in Mumbai na een nieuwe groepsverkrachting van een jonge vrouw Beeld epa
Protesten in Mumbai na een nieuwe groepsverkrachting van een jonge vrouwBeeld epa

Opnieuw is de ontzetting in India groot na de verkrachting van een jonge vrouw. In de grootste stad van het land, Mumbai, werd donderdagavond een 23-jarige fotografe verkracht door een groep mannen. Een van de daders is gearresteerd en inmiddels is er een klopjacht gaande om de andere vier mannen in de kraag te vatten.

redactie internet

Volgens de politie nam de vrouw donderdag samen met een collega foto's van een verlaten textielfabriek in het zuiden van Mumbai toen ze door de vijf mannen werd aangesproken. Ze zouden haar toestemming verlenen om foto's in het fabrieksgebouw te kunnen maken, maar in plaats daarvan bonden ze haar mannelijke collega vast en verkrachtten haar. Het slachtoffer is in het ziekenhuis opgenomen. Haar toestand is stabiel.

Jyoti Singh Pandey
De verkrachting roept herinneringen op aan de zaak die eind vorig jaar het wijdverbreide geweld tegen vrouwen in India vol in de internationale schijnwerpers zette. Medio december werd Jyoti Singh Pandey, een 23-jarige studente uit New Delhi, het slachtoffer van een groepsverkrachting. De studente werd na een bioscoopbezoek een bus ingelokt en door zes mannen verkracht en gepenetreerd met een ijzeren staaf. Een paar weken na de aanval overleed Pandey aan haar verwondingen.

Op de zaak werd in binnen en buitenland met afschuw gereageerd, en vele tienduizenden Indiërs gingen de straat op om tegen het geweld tegen vrouwen te demonstreren. De Indiase overheid reageerde door een aantal snelrechtbanken in het leven te roepen, die geweldsmisdrijven tegen vrouwen moeten behandelen. Ook is de strafmaat voor verkrachting inmiddels verhoogd, terwijl voyeurisme, zuuraanvallen en vrouwenhandel zijn ondergebracht in het strafrecht.

Taaie cultuur van vrouwenhaat
Ondanks die maatregelen is India nog steeds een onveilig land voor vrouwen, zo blijkt wel na het incident van donderdag. Het land kent een diepgewortelde cultuur van vrouwenonderdrukking, en een cultuuromslag zal dan ook veel tijd, pijn en moeite vergen.

Afgelopen maart schreef Indiakenner en schrijfster Marnel Breure, onder meer bekend van het boek 'Dochters van Durga: op zoek naar de godinnen van India', een essay in Trouw over het heden en de geschiedenis van die vrouwonvriendelijke cultuur.

Een fragment:

"Jyoti (Singh Pandey, red.) is de girl next door die het nieuwe India representeert. Er is niks mis met haar, wat voor een deel de enorme woede verklaart die losbarstte na haar verkrachting en ontijdige dood. Toch bevat haar geschiedenis een element dat binnen de Indiase cultuur niet onomstreden is: Jyoti was naar de bioscoop geweest met een vriend.

Een jonge vrouw die zich 's avonds op straat begeeft in gezelschap van een man die noch haar broer noch haar echtgenoot is, wordt al snel het doelwit van roddel en achterklap. Een vrouwenreputatie is in India zo verknald. Een hoer worden genoemd is net zo rampzalig als een hoer zijn. En vrouwen wringen zich in de gekste bochten om dat te voorkomen."

Lees het volledige essay 'Een taaie cultuur van vrouwenhaat' hier.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden