Woede in China na bom op ambassade

In Peking en tal van andere Chinese steden hebben honderdduizenden mensen het hele weekeinde met geweld gedemonstreerd tegen de Verenigde Staten en de Navo, die zaterdag per ongeluk de Chinese ambassade in Belgrado bombardeerde.

Anders dan gebruikelijk in China lieten de autoriteiten de demonstranten op de meeste plaatsen hun gang gaan. In Chengdu werd de woning van de Amerikaanse consul in brand gestoken en raakte een bewaker van het consulaat gewond toen hij werd getroffen door een steen.

De Amerikaanse ambassade werd het hele weekeinde belegerd door duizenden demonstranten. De VS hebben gisteren de ambassade en vier consulaten in China gesloten. Het ambassadepersoneel wordt aangeraden thuis te blijven.

Ook bij de Britse en Albanese ambassades in Peking werden tal van ruiten ingegooid. De Nederlandse ambassade werd ongemoeid gelaten. In Kanton drongen demonstranten het Duitse consulaat-generaal binnen en richtten vernielingen aan.

Vice-president Hu Jintao riep de bevolking gisteravond in een televisietoespraak op tot zelfbeheersing. Hij zei dat de regering 'legale protesten' steunde, maar waarschuwde voor 'onruststokers'. De Amerikaanse ambassadeur James Sasser, die het hele weekeinde met zijn staf opgesloten zat in de ambassade, zei dat de autoriteiten de demonstranten juist aanmoedigden.

Bij de verwoesting van de Chinese ambassade in Belgrado kwamen zeker drie mensen om het leven. Twintig ambassademedewerkers raakten gewond. Het bombardement is volgens de Navo te wijten aan 'verkeerde informatie' van de inlichtingendiensten. De alliantie weigerde dit weekeinde commentaar te geven op speculaties dat zij door een dubbelagent op het verkeerde been is gezet.

Navo secretaris-generaal Solana bood zaterdag zijn excuses aan. Het Westerse bondgenootschap neemt de volledige verantwoordelijkheid. Op de lijst met doelwitten stond de ambassade geregistreerd als een overheidsgebouw van waaruit logistieke ondersteuning voor de strijdkrachten werd georganiseerd.

De Navo wenste gisteren niet in te gaan op geruchten dat China en Belgrado nauw samenwerken op gebied van spionage en bewapening en de aanslag mogelijk een vergelding daarvoor was.

,,Het lijkt alsof alles fout loopt als je de camera's richt op de missers'', zei Navo-woordvoerder Jamie Shea. Maar volgens hem is de Navo juist heel accuraat. De Westerse vliegtuigen bestoken in Joegoslavië ongeveer 1 900 doelen. Daarop zijn tot dusver 9 000 bommen gedropt. Twaalf daarvan kwamen op civiele gebouwen terecht. ,,Mathematisch zijn die missers te verwaarlozen'', aldus Shea.

Volgens hem zullen er altijd fouten worden gemaakt. ,,Het is niet onze bedoeling om ambassades te bestoken. Wij proberen juist honderdduizenden mensenlevens in Kosovo te redden. Daarom zijn wij deze luchtactie begonnen'', legde Shea uit. Hij weigerde van een catastrofe te spreken. ,,Het was gewoon een fout, meer niet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden