Woede en verdriet om bouwplan Ground Zero
Respect, tolerantie en vrijheid van godsdienst? Ari Pavlou slaat op tilt bij die woorden. „Moet Amerika zich werkelijk de les laten lezen door moslims over respect en tolerantie? Wat doen die moslims zelf? Ik mag als christen geen kerk in hun land bouwen. Maar zij willen hier een mega-moskee bouwen.”
Pavlou was gisteren vanuit Long Island naar Ground Zero in New York gereisd om met enkele duizenden anderen te demonstreren tegen de plannen om een islamitisch centrum te bouwen, twee blokken ten noorden van de plaats van de aanslagen van 9/11.
De groep achter het centrum noemt zich het Cordoba-initiatief, een verwijzing naar de Spaanse stad waar in de Middeleeuwen joden, christenen en moslims samenleefden. Zij denkt een ’keerpunt’ in de relaties tussen het Westen en de islamitische wereld te bereiken. Het twaalf verdiepingen hoge centrum nabij Ground Zero moeten helpen ’de tolerantie, het respect en de voorspoed van achthonderd jaar geleden’ te herstellen.
De initiatiefnemers willen bouwen op de plaats van een lege kledingfabriek vlakbij Ground Zero. Maar die locatie zien demonstranten als een belediging. „Bijna drieduizend mensen verloren hier hun leven. Ze zijn vermoord in naam van hun God. En voor die God willen ze verderop dan een immense moskee gaan bouwen. Het is een klap in ons gezicht”, zegt automonteur Michael Plaski.
Galina Feldfuks valt hem bij. „Dan durven ze te zeggen dat wij hen moeten respecteren? Waarom hebben zij geen respect voor onze gevoelens? Ze spuwen ons recht in het gezicht. Wie wil er bouwen bovenop een oorlogsmonument. Naast een begraafplaats.”
Dat de initiatiefnemers gematigde moslims zijn, wil er bij administratief medewerker Denise absoluut niet in. Zoiets bestaat volgens haar niet. „Moslims vestigen zich in gebieden om die langzaam te veroveren. Ze mogen zelfs onder ede liegen als dat helpt hun godsdienst te bevorderen. Als je niet gelooft moet je weg.”
Zij ondersteunt de ideeën van actiegroep ’Stop de Islamisering van Amerika’ die de betoging heeft opgezet. „Die Cordoba-mensen willen ons de islamitische wet opdringen. Ze zeggen dat er in dat gebouw behalve een moskee ook een boekhandel, een auditorium en een zwembad komen. Maar ik mag als vrouw straks niet in die moskee komen. Ik mag alleen op aparte vrouwendagen daar zwemmen. Sluipenderwijs voeren ze de sharia in.”
Volgens een andere omstander doet de imam achter het Cordoba-initiatief slechts of hij een gematigd man is. „Hij heeft banden met de Islamitische broederschap, maar de pers negeert dat.”
Eerst zou de betoging op het pleintje naast Ground Zero plaatsvonden. Maar op het laatste moment gaf de eigenaar daar geen toestemming voor, zodat de betogers door de politie op een gedeelte van de straat werden gedwongen, afgezet door dranghekken. „We worden als vee bij elkaar gezet. Elke andere groep zou op het plein mogen betogen, maar wij, familie van de slachtoffers niet”, roept een vrouw die een foto van haar op 11 september 2002 omgekomen zoon Thomas meevoert.
Voor de ouders van Gennady Boyarksi, die in 2002 in Toren I stierf, brengen de plannen extra pijn. „Maar wat kunnen we doen? De moslims gaan de hele wereld kopen. Niets zal ze stoppen.”