WNF wil boer bij natuur betrekken

Vogelwachten markeren nesten zodat jonge weidevogels een grotere kans hebben om te overleven Beeld anp
Vogelwachten markeren nesten zodat jonge weidevogels een grotere kans hebben om te overlevenBeeld anp

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) gaat zich voor het eerst bemoeien met landbouw. Nederlandse boeren worden gestimuleerd duurzamer te produceren. Als beginproject gaat het WNF met FrieslandCampina melk op de markt brengen van boeren die rekening houden met broedende weidevogels op hun land. De aanpak is een omslag voor het WNF, dat tot nu toe was gericht op natuurbehoud.

Komend groeiseizoen begint een proef bij zes boeren in Friesland. Het WNF helpt criteria op te stellen voor een goede omgang met weidevogels; als boeren daaraan voldoen, krijgen ze een opslag op hun melkprijs. Dat wordt betaald uit een speciaal duurzaamheidsfonds van FrieslandCampina. De Rabobank doet ook mee en geeft korting op de financieringslasten van die boeren. Het WNF plakt geen eigen logo op de melkpakken. "Het wordt dus geen pandamelk", aldus een WNF-woordvoerder.

'Met de rug naar boeren toe staan voelt ongemakkelijk'
Deze stap is voor het WNF een breuk met het verleden, zegt directeur Johan van de Gronden in een interview met Trouw. "De consensus is lang geweest dat boeren er zijn voor ons eten en wij voor de natuur. Die strikte scheiding is achterhaald. Het WNF is gaan inzien dat het verstandiger is om mét boeren te werken aan een mooi landschap en interessante natuur. Boeren beheren twee derde van Nederland. Het heeft geen zin heeft met de rug naar hen toe te gaan staan. Dat voelt ongemakkelijk. Ik heb daar ook als mens last van."

Optimale opbrengst in harmonie met natuur
Het is de bedoeling dat de boeren die meedoen, gaan produceren in harmonie met de natuur. Het WNF helpt hen daarbij. Van de Gronden: "Je niet meer richten op uiterste efficiëntie en maximale opbrengst los van de natuur, maar op optimale opbrengst in harmonie met je natuurlijke omgeving. Zo spaar je de natuur. Als dat lukt, dan heb je echt iets te pakken. Dan kun je boeren niet meer negeren en moet je als WNF bereid zijn die draai te maken."

Balk in eigen oog
Van de Gronden denkt grote stappen te kunnen zetten in het samen optrekken met boeren. "De twee grootste spelers in de Nederlandse landbouw zijn erbij betrokken. Het is dus geen marginale verandering. FrieslandCampina is al duurzaam bezig, maar vergat de weidevogels. Wij zagen wel de panda's, maar niet de weidevogels. De grutto, de veldleeuwerik, ze passen in ons cultuurlandschap. Hoe kan ik nou in de Amazone vertellen hoe het moet, terwijl ik de balk in mijn eigen oog niet zie?"

Lees vandaag in Trouw een uitgebreid interview met WNF-directeur Johan van de Gronden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden